REKORD

Na Novom Zelandu najtoplije ljeto ikad izmjereno

06.03.2018.
u 11:13

Prosječna je temperatura bila 18,8 stupnjeva Celzija

Na Novom Zelandu ovo je ljeto najtoplije ljeto ikad izmjereno, objavio je u ponedjeljak novozelandski Nacionalni institut za vodu i atmosferska istraživanja. 

Prosječna je temperatura bila 18,8 stupnjeva Celzija što je 2,1 stupanj Celzija iznad prosjeka za razdoblje od 1981. do 2010.

Siječanjski toplinski val imao je vrhunac u Alexandri na Južnom otoku 30. siječnja kada je zabilježeno 38,7 stupnjeva Celzija što je najviša temperatura izmjerena u zemlji u prethodnih 38 godina.

More oko Novog Zelanda bilo je šest stupnjeva Celzija iznad prosjeka.

U veljači zemlju su pogodile dvije tropske ciklone Fehi i Gita izazivajući štete velikih razmjera širom zemlje.

Glavni znanstvenik nacionalnog instituta Chris Brandolino kazao je za Radio Novi Zeland da vrelo ljeto nije preveliko iznenađenje i u skladu je s uvjetima koje stvara La Nina no klimatske promjene znače da je vjerojatno da će se slični temperaturni rekordi nastaviti sve dok je emisija stakleničkih plinova visoka.

"To ne znači da će se rekordi rušiti baš svaki dan, svaku sezonu ili tjedan ili mjesec”, kazao je on.

“No načelo je ili očekivanje da će se sljedećih desetljeća to nastaviti ako emisija stakleničkih plinova ostane ovakva".

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije