Pomoć Muftija Aziz ef. Hasanović

Muslimani u Hrvatskoj poslali su apel da se oslobodi Salopek

Muftija Aziz Hasanović
Foto: Anto Magzan/ Pixsell
07.08.2015.
u 08:30

Ultimatum je vrlo nezgodan i malo je nade za pozitivan ishod

Čelnici Islamske zajednice u Hrvatskoj intenzivno su uključeni u akciju spašavanja hrvatskog taoca kojeg su oteli pripadnici Islamske države u Egiptu.

"Slijedom navedenog, predsjednik Mešihata u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović uputio je Apel za pomoć u spašavanju života nevinog Tomislava Salopeka na najutjecajnije adrese u Egiptu da učine sve kako bi spasili Tomislava Salopeka", stoji u priopćenju Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Delikatna situacija

Zbog delikatnosti situacije oprezni su u svojim izjavama jer svaka riječ previše može biti kobna za zatočenog Salopeka. Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj najoštrije osuđuje otmicu koja, ističe, nema veze s tolerantnim i plemenitim učenjima islama te da je riječ o pogrešnoj metodi iznude i ucjene kojom otmičari želi ostvariti svoje ciljeve. "Svetost života u Kur'anu je vidljiva i on je Božji dar te kao takav zaštićen i nitko nema pravo uništiti ga", ističu u Islamskoj zajednici.

– Mi se zalažemo da se ovo riješi. To je sve što se može kazati i što je u ovome trenutku primjereno – rekao nam je u telefonskom razgovoru Muftija Aziz Hasanović te dodao da je situacija u Egiptu vrlo nesigurna.

– U Egiptu nije tako bajna situacija, u njemu postoje unutarnja trvenja, zatvaraju se politički oponenti. Takav pristup radikalizira kompletnu političku i društvenu scenu. To je vrlo, vrlo riskantna situacija – ističe Hasanović te dodaje da je sada samo važno spasiti čovjeka.

– Mislim da je sada u interesu života da svi budemo što konstruktivniji i koncizniji i da ne idemo, što bi se reklo, pred rudo – zaključuje Hasanović.

Analitičar Igor Tabak naglašava da je Egipat već dulje vrijeme vrlo nestabilna zemlja te da zapravo ovakve otmice nisu nikakva rijetkost.

Slučajno Hrvat

– U taj se kontekst jako dobro uklapa i situacija s ovom otmicom. Ultimatum koji je postavljen vrlo je nezgodan i sadašnja situacija ima vrlo malo potencijalnih pozitivnih ishoda. To više što je zadani rok vrlo kratak, uvjeti koji su postavljeni vrlo su difuzni, a naši ukupni napori za izvlačenje tog čovjek zasnivaju se na dosta slabim temeljima – smatra Tabak te dodaje da stvar dodatno pogoršava i činjenica što mi nemamo snažne odnose s Egiptom, koji ne možemo ozbiljnije pritisnuti da nam iziđe ususret. Tabak smatra da je hrvatski državljanin otet slučajno, odnosno da je otmičarima bitno da je žrtva iz Europske unije ili SAD-a.

– Bilo bi iznimno nevjerojatno da su oni ciljali baš na Hrvata – zaključuje Tabak.

>>Vesna Pusić sa suprugom Tomislava Salopeka stigla u Egipat

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?