KURZ:

Može doći do izbijanja požara u čitavoj EU

KURZ:
25.06.2016.
u 13:29

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz zatražio je, nakon Brexita, sveobuhvatne reforme Europske unije.

On je izjavio da EU ne treba “gubiti vrijeme na detaljima, već mora riješiti velika pitanja, kao što je izbjeglička kriza”.

“Europa je definitivno, istupanjem Velike Britanije, ekonomski, vanjsko i obrambeno politički slabija. Velika Britanija je po mnogo pitanja stavila prst u ranu. Nama su potrebne dalekosežne promjene i obnova EU. Ona mora u budućnosti biti više nego ‘status quo’ bez Velike Britanije”, rekao je Kurz u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”.

Prema njegovim riječima, EU mora najprije riješiti izbjegličku krizu, jer u suprotnom raste broj pristalica istupanja iz Unije i u drugim zemljama. To je, kako je podsjetio bila i glavna tema na britanskom referendumu, pa su ljudi bili čak spremni prihvatiti i ekonomsku štetu.

Kurz je uvjeren da su građani EU nezadovoljni zato što Unija nije mogla svladati aktualne izazove kao što je pitanje imigracije te ni nadležnosti između regije, nacionalnih država i EU nisu dovoljno i svrsishodno razjašnjene.

“Potrebna nam je snažnija Europa po velikim pitanjima kao što su vanjska, sigurnosna i obrambena politika, ili na primjer u rješavanju izbegličkog pitanja, ali istovremeno i Europa koja se povlači po manjim pitanjima i odluku o tome prepusti nacionalnim državama ili regijama”, precizirao je Kurz.

On je zatražio brzo djelovanje nakon Brexita, kao i pregovore s Londonom o daljoj suradnji, kako bi Unija mogla u potpunosti se koncentrirati na reforme vlastitog.

Upitan je li bila greška što je David Cameron raspisao referendum, Kurz je kazao da je duboko nesretan ishodom, ali da ne može biti cilj u Europi biti protiv demokracije i prava na učešće u donošenju odluka građanima.

“Cilj mora biti da se stvori EU koja je tako snažna i dobro postavljena, da ima jasnu većinu stanovništva iza sebe”, poručuje šef austrijske diplomacije.

On je upozorio da, ako EU ne bude brzo djelovala, može doći do izbijanja požara u cijeloj Uniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?