ZNANSTVENICI I DUŽNOSNICI

Moskva uvela sankcije britanskim državljanima: ‘Prisiljeni smo na ovaj potez jer raspirujete rat!‘

Vladimir Putin
SPUTNIK/REUTERS
12.02.2024.
u 17:11

"Prisiljeni smo ustvrditi da rusofobno nabrušeni britanski predstavnici ne prezaju od pokušaja diskreditiranja ustavnog sustava i društveno-političkih procesa u našoj zemlji", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je u ponedjeljak uvela sankcije protiv 18 britanskih državljana, uključujući niz poznatih povjesničara i stručnjaka za Rusiju zbog, kako je Moskva rekla, pokušaja demoniziranja Rusije i raspirivanja rata u Ukrajini. "Prisiljeni smo ustvrditi da rusofobno nabrušeni britanski predstavnici ne prezaju od pokušaja diskreditiranja ustavnog sustava i društveno-političkih procesa u našoj zemlji", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Takozvani trustovi mozgova koji djeluju na temelju najvećih britanskih i zapadnih obrazovnih institucija daju značajan doprinos subverzivnom radu Londona u smjeru Rusije", dodaje se.

Ministarstvo je objavilo uvođenje osobnih sankcija protiv  zamjenika britanskog ministra obrane Jamesa Cartlidgea, zamjenice savjetnika za nacionalnu sigurnost Sarah Macintosh i dužnosnika zaduženog za upravljanje britanskim podmornicama Simona Asquitha.

 

Sankcije su uvedene i Stuartu Peachu, posebnom izaslaniku britanskog premijera za Zapadni Balkan, kao i lordovima Danu Hannanu i Michaelu Ashcroftu. Rusko je ministarstvo objavilo i uvođenje sankcija povjesničarima Orlandu Figesu, Normanu Daviesu, Timothyju Gartonu Ashu, Robnu Johnsonu i Davidu Abulafiai te stručnjacima poput Roya Allisona s Oxforda, Graemea Robertsona sa Sveučilišta Sjeverna Karolina, Caldera Waltona s Harvarda i Jamsea Sherra iz talinskog Međunarodnog centra za obranu i sigurnost.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?