RAT U UKRAJINI

Moskva pojačava napade na Sjevjerodonjeck, Putin pokušava održati privid normalnosti

rusija ukrajina rat
reuters
02.06.2022.
u 20:23

Pobjeda u Sjevernodonecku ključna je za Rusiju, jer bi pad privremene prijestolnice Luhanska Moskvi dao kontrolu nad cijelom regijom Donbasa

Dok se približava 100. dan rata kojeg ne želi zvati pravim imenom već ga naziva specijalnom operacijom, ruski predsjednik Vladimir Putin trudi se održati privid normalnosti, piše Reuters. 

Dok se njegova vojska ovaj tjedan probijala do ukrajinskoga grada Sjeverodonjecka, Putin je na svečanosti u čast jako velikih obitelji, koju je prenosila televizija, opušteno razgovarao. Od početka rata sastao se, uglavnom putem interneta, s učiteljima, šefovima naftnih i transportnih kompanija, dužnosnicima odgovornima za borbu protiv šumskih požara, i čelnicima najmanje 12 ruskih regija, od kojih se mnoge nalaze tisuće kilometara daleko od Ukrajine. 

Uz nekoliko sjednica njegova Vijeća sigurnosti i niza razgovora s čelnicima drugih zemalja, našao je vremena za video-obraćanje igračima, trenerima i gledateljima sveruske noćne hokejske lige. 

Ovakva ustaljena, gotovo dosadna rutina, u skladu je s narativom Kremlja da ne vodi rat, već samo “specijalnu vojnu operaciju” za obuzdavanje problematičnog susjeda. Čovjek, čija je vojska debelo podbacila u Ukrajini te je izgubila bitke za dva najveća grada i stvorila nebrojene žrtve, ne pokazuje znakove uznemirenosti, piše Reuters. 

Premda priznaje utjecaj zapadnih snakcija, tvrdi da će ruska ekonomija ojačati i postati samodostatnijom, a da će se zapadu sankcije obiti o glavu jer će cijene goriva i hrane vrtoglavo porasti. No dok rat i dalje bjesni te mu se ne nazire kraja, Putin se suočava sa sve većim izazovom da održi privid normalnosti.

- Rusija je blizu zauzimanja cijelog Luhanska, jedne od dvije ukrajinske regije koje čine dio zemlje poznat kao Donbas. Ruske snage također pokušavaju napasti grad Sviatohirsk u regiji Donjeck, rekao je general Aleksij Gromov na brifingu za novinare., javlja Reuters.

Kazao je da je u tijeku ruski napad na selo Berestov koje se nalazi na glavnoj cesti koja povezuje grad Lysychansk u regiji Luhansk s ostatkom Ukrajine. 

Oko 800 ljudi, među kojima je djeca, sakrivaju se u skloništu koje se nalazi ispod kemijske tvornice Azot u Sjevjerodonecku, grada koji trpi žestoka ruska granatiranja, tvrdi guverner regije Luhanska Sergej Haidai. Haidai je kazao jučer da je moguće da se u tvornici nalaze opasne kemikalije.

Pobjeda u Sjevernodonecku ključna je za Rusiju, jer bi pad privremene prijestolnice Luhanska Moskvi dao kontrolu nad cijelom regijom Donbasa. Ako Rusija zauzme taj grad i manji Lisičansk držala bi cijeli Luhansk, jednu od dvije oblasti u Donbasu na koje Moskva polaže pravo u ime separatista. Zauzimanje cijelog Luhanska ispunilo bi jedan od glavnih ciljeva ruskog predsjednika Vladimira Putina. Prema regionalnom guverneru Luhanska, u Sjeverodonecku je još oko 15.000 ljudi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?