rvatski imunolog

'Moguće da je samo jedna serija cjepiva AstraZenece neispravna'

cjepivo
16.03.2021.
u 09:51

Europska agencija za lijekove najavila je hitan sastanak o cjepivu AstraZeneca zbog sumnje u nepouzdanost cjepiva koje može ugroziti živote cijepljenih osoba. Više od deset država među kojima su Njemačka i Francuska suspendirali su cijepljenje AstraZenecom, Hrvatska još nije povukla tako drastičan potez, ali ovo zasigurno izaziva dodatne dvojbe među građanima.

- Moramo znati da u društvu postoji dinamika pojave određenih patoloških stanja. Ta se dinamika mora pratiti cijelo vrijeme i uspoređivati s pojavnosti kod cijepljenih. Ukoliko se shvati da je u skupini onih koji su cijepljeni pojavnost određenih patoloških stanja veća nego u necijepljenoj populaciji, tada se cijepljenje mora staviti na čekanje, pojašnjava Zlatko Trobonjača, imunolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za HRT.

- Sada čekamo objavu Europske agencije za lijekove, ako objavi da je cijepljenje AstraZenecom zaista povezano s tromboembolijskim pojavama, onda će se sigurno cijepljenje obustaviti, kaže Trobonjača.

Trobonjača dodaje kako se može dogoditi da samo jedna serija cjepiva nije ispravna ili potpuno funkcionalna i da je ona odgovorna za ove posljedice, pa će se ona izbaciti iz upotrebe, a da je cjepivo generalno dobro i nije štetno.

Trobonjača je izjavio kako je svjestan da neki od hrvatskih građana odustaju od cijepljenja AstraZenecinim cjepivom, ali da se prvo treba dokazati da se ne radi o slučajnom događaju.

- U Hrvatskoj imate desetak tromboembolijskih događaja, ali može se dogoditi da čovjek bude cijepljen i da nakon toga bude zaprimljen u bolnicu zbog tromboembolije, ali da to nije povezano s cijepljenjem. To je vrlo moguće, pogotovo u ovako velikim kampanjama cijepljenja, objašnjava imunolog.
 

Ključne riječi

Komentara 1

AA
aabbcc
12:13 16.03.2021.

Ne lupetajte jer tako je moguće i da druga ili peta serija možda bude a možda i ne bude ispravna a onu seriju možda svima po malo !

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?