bankrot

Moćna američka banka propala u 48 sati. "Ovo predstavlja egzistencijalnu prijetnju mnogim malim poduzećima"

bankrot
13.03.2023.
u 17:21

Bio je to drugi najveći bankarski bankrot u povijesti SAD-a. Samo je kolaps Washington Mutuala 2008. godine bio veći.

Max Cho našao se usred stampeda na banku dok je sjedio u autobusu u Montani. Suosnivač osiguravajućeg startupa Coverage Cat sletio je u četvrtak u Zračnu luku Bozeman i ukrcao se na autobus koji ga je za sat vremena vožnje doveo do rezidencije osnivača startupa u Big Skyu.

Cho je sjeo na svoje mjesto i pogledao oko sebe. Suputnici su bjesomučno kuckali po mobitelima žureći da premjeste svoj novac. Upravo se događa juriš na banku, shvatio je Cho. Silicijska dolina okrenula se protiv Silicon Valley Banka, piše The Wall Street Journal.

Drugi najveći bankarski bankrot u povijesti SAD-a

Do zatvaranja banke u četvrtak, deponenti su pokušali povući 42 milijarde dolara. Američka Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) preuzela je banku prije nego što se otvorila u petak ujutro. Bio je to drugi najveći bankarski bankrot u povijesti SAD-a. Samo je kolaps Washington Mutuala 2008. godine bio veći.

Bila su potrebna četiri desetljeća da se Silicon Valley Bank i njezina matična tvrtka SVB Financial Group razviju u eminentnog financijera u svijetu startupa. Za demontažu je bilo potrebno 36 sati, piše Index.hr

Razlog nisu bili neki egzotični derivati i preuzimanje rizika zbog kojih su propale banke u financijskoj krizi 2008., nego se radilo o neusklađenosti između depozita i imovine - sastavnih dijelova uobičajenog poslovanja u komercijalnom bankarstvu.

Posljedice prijete gutanjem Silicijske doline. Klijenti koji nisu dobili svoj novac na vrijeme nemaju pojma kada će ga dobiti. Deponenti će dobiti "potvrde o stečaju" za svoje neosigurane račune. Startupovi i njihovi investitori mučili su se tijekom vikenda kako bi pronašli spas. Osnivači stavljaju troškove na svoje osobne kreditne kartice, a kompanije rizičnog kapitala spremne su ovaj tjedan financirati plaće za svoje portfeljske tvrtke. Neki su apelirali izravno na klijente, tražeći od njih da pokrenu transakcije koje bi dopremile sredstva na nove bankovne račune.

"Budimo jasni, ovo predstavlja veliku egzistencijalnu prijetnju mnogim malim poduzećima", napisali su osnivači Omsoma, proizvođača gotove azijske hrane, u poruci klijentima.

Bankarski sustav je na rubu

Ostatak bankarskog sustava je na rubu. Ova je epizoda razotkrila je novu razinu ranjivosti financijskog sustava. Bankari koji su odrasli u eri lake zarade nakon krize 2008. nisu se uspjeli pripremiti za ponovno povećanje kamata. A kad su cijene porasle, zaboravili su što trebaju učiniti.

Intenzivna usredotočenost SVB-a na izolirani svijet Silicijske doline učinila ga je jedinstveno ranjivim na mahnito podizanje depozita, ali to nije spriječilo ljude da se zabrinu tko bi mogao biti sljedeći. Ulagači su u petak odbacili dionice velikih i malih banaka, a široki industrijski indeks prošlog je tjedna imao najlošije rezultate od prvih dana pandemije.

Ulagači su posebno oprezni prema bankama koje su brzo rasle skupljajući pozamašne depozite od poduzeća i bogatih ljudi. Dionice First Republic Banka, nekad miljenice ove industrije, pale su oko 30% od srijede. "Baza depozita First Republica je jaka", objavila je banka u petak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?