po treći put

MMF opet snizio prognoze globalnog rasta

MMF
19.01.2016.
u 20:31

MMF izdvaja oštro usporavanje kineske trgovine i niske cijene roba, dok Europi i Japanu poručuju da nastave s monetarnom politikom usmjerenom rastu

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u utorak prognoze rasta globalnog gospodarstva, po treći put u manje od godinu dana, izdvajajući među glavnim rizicima oštro usporavanje kineske trgovine i niske cijene roba, dok Europi i Japanu poručuju da nastave s monetarnom politikom usmjerenom rastu.

Međunarodni zajmodavac prognozira da će globalno gospodarstvo u ovoj godini porasti za 3,4 posto, dok bi u idućoj rast trebao tek blago ubrzati, na 3,6 posto.

Time je MMF u zimskim međuprognozama za 0,2 postotna boda snizio prognozu iz listopada. Međuprognoze uključuju samo vodeća gospodarstva i regije.

Objava novih prognoza vremenski se poklopila s previranjima na globalnim financijskim tržištima, koja je potaknula zabrinutost zbog usporavanja kineskog gospodarstva i oštar pad cijena nafte na svjetskim tržištima, primjećuje Reuters.

MMF je potvrdio aktualne projekcije rasta kineskog gospodarstva za ovu i iduću godinu u visini 6,3 posto, odnosno 6,0 posto, no one i dalje svjedoče o značajnom usporavanju drugog po veličini svjetskog gospodarstva koje je prošle godine prema izračunima međunarodnog zajmodavca poraslo 6,9 posto, te 7,3 posto u godini ranije. 

U MMF-u pritom ističu da oštrije usporavanje potražnje iz Kine i dalje predstavlja rizik po globalni rast, napominjući da slabiji od očekivanog kineski izvoz i uvoz oštro pritišću ostala gospodarstva u nastajanju i zemlje-izvoznike roba.

"Ne vidimo velike promjene u kineskim fundamentima u usporedbi s onim što smo vidjeli prije šest mjeseci, no tržišta su zasigurno vrlo uznemirena zbog manjih tamošnjih događanja koja im je teško protumačiti", kazao je ekonomski savjetnik u MMF-u Maurice Obstfeld u izjavi objavljenoj u video snimci.

U izvješću se među 'kočničarima' globalnog rasta također izdvajaju daljnja tržišna previranja, posebice ako bi dovela do veće averzije ulagača prema riziku i deprecijacije valuta na tržištima u nastajanju. Ostali rizici uključuju daljnju aprecijaciju američkog dolara i eskalaciju geopolitičkih napetosti.

Što se tiče prognozi za američko gospodarstvo, iz Fonda poručuju da su očekivanja ubrzanja splasnula jer jačanje dolara koči proizvodnju a niske cijene nafte priječe ulaganja u energetski sektor. Prema ažuriranim prognozama, u SAD-u se sada očekuje gospodarski rast od 2,6 posto u ovoj i idućoj godini. U odnosu na projekcije iz listopada prognoze su snižene za po 0,2 postotna boda.

Za eurozonu je MMF blago podigao prognozu za ovu godinu, za 0,1 postotni bod, pa u ovoj godini očekuje rast gospodarstva od 1,7 posto, koji bi se trebao zadržati i u 2017. godini. U Europi bi po ocjeni MMF-a niske cijena roba trebale poduprijeti osobnu potrošnju.

MMF je značajno pak srezao prognoze za Brazil koji će po njima ove godine ostati u dubokoj recesiji, uz pad BDP-a za 3,5 posto, što je za čak 2,5 postotna boda izrazitiji pad aktivnosti nego što su prognozirali u sklopu redovnih jesenjih prognozi  u listopadu lani. Za 2017. godinu predviđaju stagnaciju u najvećem južnoameričkom gospodarstvu koje muči slabija potražnja iz Kine.

Obstfeld poručuje da MMF ohrabruje nastavak vođenja ekspanzivne monetarne politike u nekim zemljama, poput Europe i Japana. 

"Daljnja izdvajanja za infrastrukturu zasigurno su nešto što bi trebalo biti na dnevnom redu u zemljama u kojima za to ima fiskalnog prostora", dodao je Obstfeld.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?