WASHINGTON

MMF imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat

13.04.2024.
u 14:19

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) objavio je da je ponovno imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat na čelu te međunarodne financijske institucije.

To znači da će Georgieva, koja je bila jedini kandidat u utrci za čelno mjesto Međunarodnog monetarnog fonda, ostati na dužnosti kada joj sadašnji mandat završi 30. rujna 2024. godine.

Odluka je donesena konsenzusom, navodi MMF u saopćenju potvrđujući odluku odbora, prenosi Al Jazeera.

- Duboko sam zahvalna na povjerenju i podršci Izvršnog odbora Fonda, koji predstavlja naših 190 članica, i počašćena sam što mogu nastaviti voditi MMF kao izvršna direktorica - rekla je Georgieva.

- Radujem se što ću nastaviti služiti našem članstvu, zajedno s visokoprofesionalnim i predanim osobljem MMF-a - dodala je.

Georgieva, 70-godišnja Bugarka, vodi MMF od 2019. godine.

Tijekom njena mandata, MMF je pomogao zemljama koje su se suočile s financijskim poteškoćama tijekom pandemije koronavirusa i posljedicama izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu, naročito u Europi.

Prema kontroverznom, desetljećima starom sporazumu između Europe i Sjedinjenih Američkih Država, Međunarodni monetarni fond povijesno vodi Europljanin, a Svjetsku banku američki državljanin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije