doktori ostali u šoku

Mislila je da se ugojila, a kirurzi joj uklonili tumor od gotovo 50 kilograma

operacija
ilustracija
21.06.2019.
u 07:42

Oba tumora su težine između 45 i 50 kilograma, tako da pacijentica u biti nije bila gojazna, nego su to bile tumorske mase koje su pravile njoj ogromne bolove, probleme s radom crijeva - rekao je dr. Vukojević

Kirurški tim Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije napravio je veliki poduhvat – uspjeli su odstraniti tumor koji je zahvatio oba jajnika i maternicu veličine koju u toj ustanovi još nisu vidjeli. 

Pacijentica se oporavlja nakon operacije, ali je očekuje daljnje liječenje jer se rak jajnika proširio i po stomaku.

Žena koja ima 45 godina je mislila da se ugojila i da je leđa bole zbog išijasa. Iz Šapca je hitno prebačena u Beograd. U trenutku kada je primljena u tu ustanovu, imala je 150 kilograma. Zbog težine intervencije ali i njezinog općeg stanja, kirurški tim bio je u operacijskoj dvorani duže od tri sata, navodi RTS.

- Uspeli smo napraviti, možda za sada najveće vađenje tumora koje je urađeno u Urgentnom centru za cijelo vreme postojanja Centra. Izvađena su dva ogromna ginekološka tumora, jedan slobodan lijevi jajnik s tumorom i drugi, koji je hvatao jajnik, maternicu i tumorsku masu. Oba tumora su težine između 45 i 50 kilograma, tako da pacijentica u biti nije bila gojazna, nego su to bile tumorske mase koje su pravile njoj ogromne bolove, probleme s radom crijeva - rekao je doktor Vladimir Vukojević, kirurg Urgentnog centra.

Foto: RTS/YouTube

U kirurškom timu bilo je pet liječnika, anesteziolozi i konzultant-ginekolog iz Klinike u Višegradskoj.

- Potrebno je voditi računa da se ne ozlijede okolne strukture, jer nikad se ne zna što će čovjek naći, zbog toga što je ekspanzivan rast u pitanju. Ovakav tumor nisam vidio, ne, ali postoji svakako, opisano je u literaturi - kaže dr Dušan B. Jovanović, kururg Urgentnog centra koji ima dugogodišnje iskustvo i u zemlji i u inozemstvu.

Pacijentica se oporavlja, ali nije željela govoriti za RTS, tako da nisu uspjeli doznati kad je poslednji put bila kod ginekologa. Zato, liječnici koji su je operirali, imaju važnu poruku.

- Stoji jedna stvar: primarna zdravstvena nekultura našeg naroda, i loše primarno preventivno liječenje i nedolasci na redovite preventivne preglede i redovito praćenje zdravlja. Jer ovo je promjena koja, kada se vidi veličina te promjene, veličine sigurno 30 puta 50 centimentara - jedna i isto toliko i druga, to je promjena koja nije narasla za noć ili nekoliko meseci, to je nešto što je raslo tri do pet godina, ako ne i više - poručio je dr Jovanović za RTS.

Nakon oporavka pacijenticu očekuje daljnje liječenje i terapije, jer je rak jajnika metastazirao i po stomaku. Liječnici koji su je operirali, očekuju da će nakon onkološke terapije pobijediti bolest, prenosi Blic.rs.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije