posvajanje djece

Ministarstvo o Hrvatima u Zambiji: Nisu ušli iz Konga s djecom, nemamo informaciju da su dokumenti lažni

Hrvati u Zambiji
Stringer/PIXSELL
22.03.2023.
u 17:11

Ministarstvo će ukazati, kako navode, na netočnost tvrdnje gospodina Dickson Matemboa, iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske oglasilo se o slučaju osmero Hrvata uhićenih u Zambiji. Kako navode, Hrvati nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Također, ističe se kako nema službenih informacija da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni.

Ministarstvo je reagiralo povodom navoda Dickson Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije. U njegovim izjavama, iznesenima jučer na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, postoje netočni navodi. Zbog toga će MVEP uputiti službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: "Vezano uz netočne navode Dickson Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije, o slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji, iznesenih jučer na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputit će službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi.

Ministarstvo će upozoriti kako hrvatski državljani nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Pored toga ukazat će i na netočnost tvrdnje g. Matemboa, iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu. Pogrešno je navedeno i kazneno djelo koje se hrvatskim državljanima stavlja na teret.

Vezano uz navode da je dokumentacija hrvatskih državljana krivotvorena, Republika Hrvatska u ovom trenutku ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Konga, kao niti od Republike Zambije da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni. Sukladno Ustavu, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?