drže rekord

Mikroskopske jaslice, mogu stati na trepavicu

17.12.2020.
u 19:02

Nevjerojatno male skulpture replika su jaslica s Katedralnog trga u Vilniusu. Ovo umjetničko djelo 10 000 puta je manje od originala koji su u prirodnoj veličini. Za njihovu izradu znanstveniku je bilo potrebno 30 dana

Nano Sveta Obitelj, napravljena 2017. godine, toliko je minijaturna da može stati u ušicu igle ili na ljudsku trepavicu.

Dok je španjolski grad Alicante oborio rekord s najvećim jaslicama ikad, onaj s najmanjim se još uvijek snažno drži.

Naime, mikroskopske jaslice izradio je znanstvenik s Vilnius sveučilišta, a financirala ih je litvanska Vlada. Nevjerojatno male skulpture replika su jaslica s Katedralnog trga u Vilniusu. Ovo umjetničko djelo 10 000 puta je manje od originala koji su u prirodnoj veličini. Za njihovu izradu znanstveniku je bilo potrebno 30 dana, prenosi Nedjelja.ba. 

Podvig je rađen uz pomoć 3D printera, te se ne može vidjeti golim okom. U izvješću iz 2017. objašnjava se kako su litvanske jaslice morale biti digitalno skenirane kako bi stručnjaci smanjili njihove razmjere. Na priloženoj fotografiji nanojaslice su mukotrpno stavljene u ušicu igle radi reference.

Unatoč mikroskopskoj veličini, Nano Sveta Obitelj sadrži iznenađujuće mnogo detalja. Odjeća ljudskih figura vrlo je slična platnu kako prianja, a jasle prikazuju pojedinačne slamke sijena. Jedan od najupečatljivijih aspekata je taj da se može razaznati lice dojenčeta Isusa, iako je on manji od ljudske stanice.

Bivša litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite 2017. je poslala mikroskopsku minijaturu papi Franji kao božićni dar. Tim stručnjaka napravio je još četiri kopije jaslica. Jedna je u Predsjedničkoj palači, dok je druga rezervirana za katedralu u Vilniusu. Preostala dva primjerka stavljena su na javni prikaz.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?