Njemačka

Merkel: Fenomen islamističkog terorizma nije stigao s izbjeglicama

izbjeglice
AFP
18.08.2016.
u 12:29

Merkel je naglasila kako "postoje slučajevi" u kojima se izbjeglice pokušalo vrbovati za islamistički terorizam, ali da je to tek rubni fenomen

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je povezanost dolaska izbjeglica u Njemačku s opasnošću od terorističkih napada, prenose u četvrtak njemački mediji.

"Fenomen islamističkog terorizma i Islamske države nije fenomen koji je stigao s izbjeglicama, nego smo s njim bili suočili prije", rekla je kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) u srijedu navečer na predizbornom skupu u Neustrelitzu u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern gdje se 4. rujna održavaju lokalni izbori, prenosi Hina.

Merkel je naglasila kako "postoje slučajevi" u kojima se izbjeglice pokušalo vrbovati za islamistički terorizam, ali da je to tek rubni fenomen.
 
U srpnju su u Njemačkoj izvedena dva teroristička napada u kojima su počinitelji bili izbjeglice iz Sirije i Afganistana.
 
Merkel je obranila i novi sigurnosni koncept savezne vlade koja je na reagirala na pojačanu opasnost od terorizma najavama o dodatnom zapošljavanju policajaca i jačim nadzorom "crnih zona" interneta u kojima se obavljaju ilegalne djelatnosti poput prodaje oružja.
 
Desno-populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD), koja se žestoko protivi politici Merkel prema izbjeglicama, optužuje kancelarku da je puštanjem izbjeglica u zemlju povećala opasnost od terorističkih napada.
 
Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, AfD u Mecklenburg-Vorpommernu, kao i u ostalim pokrajinama koje su se nekad nalazile u sastavu Istočne Njemačke, uživa veliku popularnost te se s 19 posto nalazi tek nekoliko postotaka iza CDU-a koji trenutno uživa podršku 23 posto glasača.
 
U saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommer nalazi se i izborna jedinica Angele Merkel.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije