TERORIZAM

Makedonija osudila 33 Albanca zbog napada u Kumanovu 2015. godine

Pixsell
02.11.2017.
u 19:17

Makedonski sud osudio je u četvrtak 33 Albanca na zatvorske kazne, uključujući sedam kazni doživotnog zatvora, nakon što su proglašeni krivima za zavjeru s ciljem počinjenja napada i sukob s policijom u pucnjavi 2015. u kojoj su ubijene 22 osobe.

Oni su optuženi da su bili članovi skupine albanskih naoružanih napadača upletenih u pucnjavu s policijom 9. svibnja 2015. u sjevernom makedonskom gradu Kumanovu, u kojoj je među ubijenima bilo osam policajaca, a deseci su ranjeni, prenosi Tportal.hr. 

Dio optuženih je sa susjednog Kosova, dok su ostali pripadnici albanske manjine u Makedoniji.

"Dokazi koje je iznijelo tužiteljstvo pokazuju da su optuženi počinili kaznena djela terorizma i članstva u terorističkoj organizaciji", rekao je predsjedavajući sudac.

Sud je bio pod snažnom policijskom zaštitom i helikopteri su nadlijetali to područje. Optuženi su prosvjedovali tijekom čitanja presude zbog čega je sudac naredio da svih 33 napusti sudnicu.

Do pucnjave 2015. došlo je tijekom policijske akcije koja je uslijedila nakon napada naoružanih muškaraca na graničnu postaju. Neki od njih bili su bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Naser Raufi, jedan od odvjetnika optuženih, rekao je da nije očekivao tako velike kazne te da je suđenje namješteno i pozvao je na "neovisnu istragu". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije