IZBORI U VENEZUELI

Maduro vlast temelji na strahu

21.05.2018.
u 07:20

Oporba je izbore nazvala farsom

Oko milijun Venezuelaca od 30 milijuna stanovnika u posljednje je dvije godine napustilo svoju zemlju na čijem je čelu Nicolás Maduro. Sada Maduro želi novi mandat, koji nastoji osvojiti na predsjedničkim izborima koji su održani u nedjelju. 

U želji za vlašću Maduro se ne libi glavne suparnike i političke protivnike smjestiti u zatvor, a neki su pak napustili državu. Maduro, bivši vozač autobusa i sindikalist, posljednjih je godina učinio sve da ostane na vlasti, pa je blokirao i parlament. Smatran je nasljednikom Huga Cháveza. 

Nema transparentnosti

Oporba je izbore, na koje je pozvano oko 20 milijuna birača, nazvala farsom. Država je u teškoj ekonomskoj i društvenoj krizi, inflacija je galopirajuća, najveća u svijetu, i ove bi godine mogla dostići 14.000%. Nedostaje ne samo hrane već i lijekova. U posljednje četiri godine BNP je pao za 31,9% , a proizvodnja nafte, koja je bila 90% ukupnog nacionalnog dohotka, pala je na minimum. Oporba je odlučila bojkotirati izbore jer ne postoji jamstvo za njihovu pravednost i transparentnost. Tu njihovu odluku dijeli EU, SAD, Kanada i 14 južnoameričkih država. Maduro nema suparnika jer mu se nitko ne želi suprotstaviti. Glavni oporbeni lideri su Henrique Capriles, kojem je oduzeto pravo kandidiranja, i Leopoldo Lopez, koji je osuđen na kućni pritvor, no najveći konkurent Maduru zapravo je Henri Falcón.

Ne priznaju rezultat

Prema predizbornim prognozama Maduro će sigurno pobijediti, ali oporba neće priznati rezultate. No New York Times prenosi kako je prema ispitivanju javnosti Falcón u prednosti nad Madurom sa 27,6% prema 16,7% glasova. Njegova se kampanja temeljila na bijesu ljudi zbog nedostatka vode, hrane i lijekova, dok je Maduro svoju predizbornu kampanju vodio zastrašivanjem. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije