POBJEGLO 2,3 MILIJUNA LJUDI OD 2015.

Maduro pokrenuo veliki val, Brazilci zapucali na migrante

21.08.2018.
u 17:30

Danas je, drugi put u posljednjih deset godina, provedena konverzija venezuelske valute kojoj je odstranjeno pet ništica

Prema izvješću Ujedinjenih naroda oko 2,3 milijuna osoba, odnosno 7 posto ukupnog pučanstva, napustilo je Venezuelu od 2015. do danas. 

Samo u ovoj godini u Ekvador je iz Venezuele, zemlje izrazito velikog naftnog bogatstva, većih rezervi i od onih u Saudijskoj Arabiji, otišlo oko 500 tisuća, a mnogi su otišli u Brazil, Čile, Kolumbiju i Peru. Venezuelski predsjednik Nicolás Maduro kaže kako su Venezuelanci koji bježe preko Andi “robovi i prosjaci” koji nasjedaju na propagandu neprijatelja revolucije. 

Kriptovaluta petro

Danas je, drugi put u posljednjih deset godina, provedena nova konverzija venezuelanske valute, bolivara fuerte, kojoj je odstranjeno pet nula. Sadašnji bolivar bit će zamijenjen “suverenim bolivarom”, koji će biti vezan za kriptovalutu petro. Tu virtualnu nacionalnu valutu Maduro je najavio u prosincu 2017., a lansirao je ovog proljeća. Petro će pak biti vezan za cijenu nafte, dakle jamčen naftnim rezervama u nadi da će biti stabilnija od bolivara. Maduro je najavio da će svaki petro vrijediti oko 60 dolara, kolika je, otprilike, cijena barela venezuelske nafte. MMF je procijenio da bi do konca godine inflacija u Venezueli mogla dostići milijun posto.

Istodobno je Maduro i povisio plaće, ali to neće smanjiti krizu.

Šef oporbe Andres Velasquez najavio je nacionalni štrajk protiv Madura te ne isključuje druge načine prosvjeda zbog loše situacije u kojoj se nalazi narod. U samo nekoliko proteklih tjedana iz Venezuele je pobjeglo 43.000 ljudi, a regionalni šef agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) José de la Fuente kaže kako bi do konca kolovoza broj izbjeglica iz Venezuele mogao dostići 100.000.

– Nitko, mislim, nije mogao zamisliti krizu takvih razmjera – kazao je José de la Fuente. Brazil u koji je ušlo više desetaka tisuća Venezuelanaca početkom kolovoza privremeno je zatvorio svoju sjevernu granicu.

– Ako dolazak izbjeglica bude nastavljen u tom ritmu, do konca godine više nećemo moći kontrolirati grad – kazao je načelnik Boa Viste koji se nalazi na granici s Venezuelom. U subotu su ljuti Brazilci pucali po izbjegličkom logoru u Pacaraimi, gradiću u brazilskoj državi Roraima koja graniči s Venezuelom, te primorali oko 1200 venezuelskih izbjeglica da se vrate u svoju zemlju. 

Specijalci na granici

Venezuelsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost zbog takvog ponašanja, a vlada u Brazilu najavila je slanje specijalnih snaga na venezuelsku granicu kako bi smirile nerede.

I Čile i Kolumbija uveli su mjere kojima žele obeshrabriti Venezuelanace da dođu u njihove države, a Ekvador i Peru najavili su kako će slijediti taj primjer. U te države više neće smjeti ući Venezuelanci bez putovnice, a većina ih taj dokument nema zbog nereda u domovini. I venezuelski izbjeglice, kao i žitelji zemalja u koje oni bježe, proživljavaju tešku situaciju zbog Madurove politike.

– Možeš pomoći pet, deset ili dvadeset izbjeglica iz Venezuele, ali ne možeš pomoći 10.000 imigranata – kazao je ekvadorski poduzetnik Jairo Pozo koji je sudjelovao u prosvjedima i, kao mnogi, optužuje Venezuelance da dolaze krasti posao. Neki stanovnici Ekvadora koji kažu da Venezuelanci dolaze krasti ne spominju posao

Venezuelska psihologinja Yemila Urribarri, koja je s 14-godišnjim sinom pobjegla u Peru, suznih očiju kaže da u Venezueli ima djece koja umiru od gladi.

A, ponovimo, Venezuela leži na nafti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?