Naslovnica Svijet

Macron se obratio: 'Ponovno ćemo izgraditi Notre Dame!'

Stotine Parižana i turista užasnuti gledaju gusti dim s obližnjih mostova u šoku i nevjerici. Predsjednik Emmanuel Macron koji je krenuo na mjesto požara, izrazio tugu cijelog naroda: "Tužan sam dok gledam kako gori dio nas"
16. travnja 2019. u 07:19 0 komentara 59 prikaza
Foto: Reuters

Strašan požar zahvatio je u ponedjeljak navečer parišku katedralu Notre Dame i srušio zvonik najposjećenijeg povijesnog spomenika Europe, što je užasnulo cijelu zemlju. 

Francuski predsjednik obratio se javnosti rekavši da je najgore izbjegnuto. Notre Dame je naša povijest, naša književnost, dio naše psihe, mjesto naših velikih događaja, epidemija, ratova, naših oslobođenja, epicentar naših života", izjavio je Macron ispred katedrale koja je još u plamenu. Kazao je kako je svjestan tuge koju osjećaju mnogi Francuzi ali kako želi govoriti i o nadi te je najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu crkve. "Budimo ponosni na katedralu koju smo izgradili prije više do 800 godina i stoljećima je uljepšavali. Noćas zato kažem: obnovićemo je zajedno", poručio je francuski predsjednik.  - Ponovno ćemo izgraditi Notre-Dame - izjavio je Macron.

Potresne snimke

Gusti dim se uzdiže iz katedrale, koju gutaju plamenovi, a te potresne snimke izravno emitiraju francuske tv-postaje i društvene mreže. "Strašan požar", rekla je gradonačelnica Anne Hidalgo dok su se tisuće Parižana okupljale na mostovima Ile de la Cite u središtu Pariza, rastužene uništenjem spomenika upisanog u gene Pariza i Francuske. Predsjednik Emmanuel Macron koji je krenuo na mjesto požara, izrazio tugu cijelog naroda: "Tužan sam dok gledam kako gori dio nas", napisao je na Twitteru.

Taj požar je vjerojatno povezan s radovima obnove katedrale, rekli su vatrogasci.  Vatra koja se šiti iznimno brzo, zahvatila je krovište gotičke katedrale, rekli su vatrogasci. Buknula je oko 16:50 sati na skelama krovišta, da bi se početkom večeri srušio toranj visok 93 metra.

Pokrenuta je specijalna akcija da se pokušaju spasiti umjetnička djela, rekao je zamjenik gradonačelnice Emmanuel Gregoire. Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkazao je svoje planirano obraćanje naciji u ponedjeljak navečer zbog "užasnog požara" koji je zahvatio znamenitu parišku katedralu. 

Američki predsjednik Donald Trump je reagirao na Twitteru i naglasio kako je "strašno vidjeti taj požar i da treba brzo djelovati". Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da "strašne snimke požara zadaju bol. Notre Dame je simbol Francuske i naše europske kulture". Stotine Parižana i turista užasnuti gledaju gusti dim s obližnjih mostova. Ova katedrala koja je i marijansko svetište, podignuta je u rang bazilike, i u njoj se svakodnevno služilo pet misa, a nedjeljom sedam. Uz sve svetkovine svake godine je tom katedralom odjekivalo više od 2000 crkvenih obreda.   

Nitko nije ozlijeđen u požaru, rekao je državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Laurent Nunez. "Sve se ruši", kazao je jedan policijski časnik.

Simbol Pariza

Katedrala je opisana u klasiku Victora Hugoa "Zvonar crkve Notre Dame". "Imam puno prijatelja u inozemstvu i svaki put kad dođu predložim im da posjete Notre Dame", rekla je svjedokinja Samantha Silva suznih očiju.  "Posjetila sam katedralu toliko puta, ali više nikada neće biti isto. Ona je istinski simbol Pariza." "Zapravo je cijelo krovište nestalo. Ne vidim nade za zgradu", rekao je očevidac Jacek Poltorak gledajući požar s balkona na petom katu zgrade udaljene dva bloka od južne fasade srednjovjekovne katedrale, jedne od najposjećenijih znamenitosti u Francuskoj.

Katedrala je bila usred renoviranja, neki dijelovi su bili pod skelama, a brončane skulpture su premještene zbog radova. Notre Dame, čija je gradnja započela 1163., smatra se jednim od najljepših primjera francuske gotičke arhitekture.  Veći dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara.  "Unutar katedrale se nalazi mnoštvo umjetničkih djela (...) ovo je istinska tragedija", rekla je novinarima na mjestu događaja gradonačelnica Hidalgo.  UNESCO je tvitao kako "pomno prati situaciju i podržava Francusku u očuvanju i obnavljanju neprocjenjivog nasljeđa". 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.