Pariz

Macron pozvao na nastavak mirovnih razgovora Izraela i Palestinaca

20.07.2022.
u 21:07

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je pozvao na nastavak dugo zakočenih mirovnih razgovora između Izraela i  Palestinaca u cilju sprječavanja da tinjajuće napetosti ponovno proključaju u jednom od najdužih bliskoistočnih sukoba. 

Govoreći pokraj palestinskog čelnika Mahmouda Abbasa u predsjedničkoj  palači u Parizu, Macron je izjavio da je situacija u istočnom Jerusalemu i na palestinskim teritorijama ostaje “više nego zabrinjavajuća”.

- Svi znamo da nova spirala nasilja može izbiti svakog trena. Kako bismo izbjegli tu prijetnju koja riskira živote i Palestinaca i Izraelaca, moramo djelovati odmah - izjavio je Macron u srijedu. 

Kratkoročno gledajući, kazao je Macron, to znači okončanje izraelskih jednostranih mjera na okupiranoj Zapadnoj obali, među kojima je širenje jevrejskih naselja i iseljavanje palestinskih obitelji iz njihovih domova. Obje te aktivnosti “u suprotnosti su s međunarodnim pravom”, kazao je Macron.

Ponovio je spremnost da mobilizira međunarodnu zajednicu u naporima koji će dovesti do nastavka razgovora između Izraela i Palestinaca, i na kraju će rezultirati “trajnim i pravednim mirom”, prenosi AFP.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije