nevjerojatno

Mačak Oscar po mirisu osjeti da će netko umrijeti vrlo brzo

Foto: steerehouse.org
1/2
06.05.2019.
u 13:39

Mačak Oscar slavu je stekao 2007.godine kada je dr. David Dose u časopisu New England Journal of Medicine opisao da predviđa kako će netko ubrzo preminuti, poput pacijenata sa uznapredovalom fazom Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.

Takvom štićeniku pokušavao je maženjem olakšati zadnje dane i učiniti sve da se osjeća ugodnije. S nekima bi se mazio, a pokraj nekih bi legao na krevet i spavao s njima - nekoliko sati kasnije su izdahnuli, piše 24sata.hr. 

Oscar je kućni ljubimac i terapeutski mačak Centra za rehabilitaciju 'Steere House' na Rhode Islandu u SAD-u. 

Oduvijek je šetao centrom i nije se baš volio maziti, ali kada bi osjetio da će netko uskoro preminuti, skočio bi na njega i mazio se toliko intenzivno da je osoblje ubrzo shvatilo o čemu se radi pa su njegovu promjenu u ponašanju koristili kako bi pozvali obitelj i učinili pacijentu zadnje dane još ljepšima.

Dr. David Dose je imao hipotezu da Oskar primijeti manjak pokreta kod takvih ljudi ili da može namirisati biokemijske supstance koje se oslobađaju iz umirućih stanica. O ovom izuzetnom mačku je napisao knjigu 'Making Rounds With Oscar: The Extraordinary Gift of an Ordinary Cat'.

Oscar u centru živi od 2005. godine, udomili su ga kao malog mačića. Osoblje je uočilo njegove sposobnosti šest mjeseci kasnije. Nakon što je predvidio 25 smrti, počeli su to shvaćati ozbiljno i zvati obitelji da se oproste od umirućeg.

Do 2015. je točno prognozirao smrt za oko 100 štićenika centra.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije