Roskosmos objavio

'Luna-25 srušila se na Mjesec nakon što je ušla u nekontroliranu orbitu'

mjesec
21.08.2023.
u 20:11

Pogonska jedinica automatske lunarne sonde Luna-25 bila aktivna 127 sekundi tijekom prilagođavanja za ulazak u orbitu, umjesto planirane 84 sekunde. Smatra se kako je upravo to glavni uzrok pada sonde.

Ruska svemirska agencija Roskosmos priopćila je u ponedjeljak da je izgubila kontakt sa svemirskom letjelicom Luna-25 u subotu nakon što je naišla na probleme dok se pripremala za ulazak u mjesečevu orbitu, navodi Euronews. 

Agencija smatra kako je upravo to glavni uzrok pada sonde koja se razbila o površinu Mjeseca.

Ruska svemirska letjelica Luna-25 srušila se na Mjesec nakon što se počela kretati u nekontroliranoj orbiti, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos, prenio je TASS. 

Pogonska jedinica automatske lunarne sonde Luna-25 bila aktivna 127 sekundi tijekom prilagođavanja za ulazak u orbitu, umjesto planirane 84 sekunde. Smatra se kako je upravo to glavni uzrok pada sonde.

- Letjelica je ušla u nepredvidivu orbitu i prestala je postojati kao rezultat sudara s površinom Mjeseca - navodi se u prioćenju agencije.

Roskosmos je priopćio da je izgubio kontakt s letjelicom u subotu nakon što je upala u probleme dok se pripremala za orbitu prije sletanja nakon što je prijavljena "nenormalna situacija koju sada analiziraju stručnjaci Roskosmosa."

Bespilotna letjelica imala je za cilj biti prva koja će ikada sletjeti na južni pol Mjeseca, područje za koje znanstvenici vjeruju da bi moglo sadržiti važne rezerve smrznute vode i dragocjenih elemenata.

Očekivalo se da će sletjeti u ponedjeljak.

Luna-25 je bila u utrci s rivalskom indijskom letjelicom, Chandrayaan-3, u utrci do južnog pola Mjeseca. Očekivalo se da će obje stići na Mjesec između 21. i 23. kolovoza.

- Tijekom leta došlo je do nenormalne situacije na automatskoj stanici, koja nije dozvolila da se manevar izvede s navedenim parametrima - navodi Roskosmos na Telegramu.

Lunarna misija bila je prva takva ruska misija još od 1976. godine, kada je država bila dio Sovjetskog Saveza.

Samo tri države su uspjele sletjeti na Mjesec: Sovjetski Savez, Sjedinjene Države i Kina.

Roskosmos je priopćio kako želi pokazati da je "ruska država sposobna isporučiti teret na Mjesec" i "osigurati ruski pristup na površini Mjeseca".

Vitalij Jegorov, ruski svemirski analitičar, rekao je da je uatoč padu misija imala određene uspjehe.

Dodao je kako je Roskosmosu potrebno iskustvo slijetanja na Mjesec.

- Nećemo moći ravnopravno razgovarati s Kinom, jer Kina već ima tri uspješna slijetanja na Mjesec, dok Roskosmos nema nijedno - rekao je on.

Upozorio je da će Roskosmos značajno zaostajati za kineskim lunarnim programom.

Sankcije uvedene Rusiji otkako je započela agresiju na Ukrajinu utjecale su na njezin svemirski program, otežavajući pristup zapadnoj tehnologiji.

Luna-25 je prvobitno trebalo nositi mali rover na Mjesec, ali se od te ideje odustalo kako bi se smanjila težina letjelice radi poboljšane pouzdanosti, kažu analitičari.

Mjesečev južni pol je od posebnog interesa za znanstvenike, koji vjeruju da bi polarni krateri koji su stalno zasjenjeni mogli sadržavati vodu.

Budući istraživači bi mogli tu zamrznutu vodu u stijenama pretvarati u zrak i raketno gorivo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?