trgovinski odnosi nakon brexita

London poručuje da dogovor ovisi o Europi

Boris Johnson
02.10.2020.
u 21:34

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u petak da je na Europljanima da „pokažu da su razumni” kako bi se postigao dogovor o trgovinskim odnosima nakon brexita i izbjegao neuređeni razlaz nakon 1. siječnja.

U razgovoru za BBC, Johnson je ocijenio da je i dalje „sasvim izgledno da će se dogovor postići” unatoč nesuglasicama koje i dalje postoje. „Na našim je prijateljima i partnerima da pokažu da su razumni”, kazao je.

Britanski pregovarač David Fros poručio je da Bruxelles mora pristati na ustupke kako bi se postigao kompromis, ponajprije kad je riječ o ribarstvu, javlja Hina. 

U priopćenju objavljenom nakon devetog kruga pregovora, Frost je upozorio da dvije strane još dijeli „jaz” kad je riječ o pristupu britanskim vodama za europske ribare.

„Zbog izostanka više realističnosti i fleksibilnosti na strani EU-a, postoji rizik da dogovor neće biti moguć”, upozorio je.

Kad je riječ o drugom velikom spornom pitanju, pravilima za pošteno tržišno natjecanje, Frost je kazao da su postignuti „ograničeni pomaci”. „Ali EU mora učiniti više”, dodao je.

„Zabrinjava me to što je sada ostalo jako malo vremena da bi se riješili ti problemi prije Europskog vijeća 15. listopada”, roka za dogovor koji je odredio Johnson, kazao je. EU smatra da bi dogovor trebalo postići do kraja mjeseca.

Ujedinjeno Kraljevstvo izišlo je iz EU-a 31. siječnja, ali do 31. prosinca primjenjuje europska pravila, bez prava glasa.

Ako se do tada ne postigne dogovor o budućim odnosima, slijedi neuređeni razlaz koji će imati teže posljedice za gospodarstva dviju strana koja su već oslabljena zbog pandemije koronavirusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?