johnson

London namjerava pokrenuti izlazak iz Europske unije početkom 2017.

sdad
23.09.2016.
u 08:45

BRITANSKA vlada namjerava početkom 2017. aktivirati članak 50, koji će formalno pokrenuti izlazak iz Europske unije, izjavio je u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

"Razgovaramo s našim europskim prijateljima i partnerima u očekivanju da ćemo početkom sljedeće godine vidjeti pismo o članku 50", izjavio je Boris Johnson na tv-kanalu Sky News iz New Yorka gdje je sudjelovao na Općoj skupštini UN-a.

Britanska premijerka Theres May je izjavila da njezina zemlja neće aktivirati taj članak prije kraja godine, čime je dala naslutiti da se to neće dogoditi prije 2017.

Aktiviranje tog članka je preduvjet za otpočinjanje razgovora između Londona i EU o uvjetima izlaska Velike Britanije iz EU i njezinim budućim odnosima sa 27 država, što bi trebalo trajati dvije godine.

Johnson drži da za to neće nužno trebati dvije godine.

Procjena trajanja procedure  - dvije godine

"U našem pismu izložit ćemo parametre prema kojima želimo postupati", rekao je i dodao da ne misli da će im biti potrebne dvije godine.

Nakon što su se Britanci 23. lipnja na referendumu izjasnili za izlazak iz EU, nekoliko europskih dužnosnika je pozvalo britansku vladu da brzo aktivira članak 50 kako bi ublažili nesigurnost koja visi nad budućnosti EU.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je u Londonu u četvrtak prije susreta s premijerkom May ponovo uputio Britaniji poziv u tom smislu. "Europski parlament želi što ranije aktiviranje članka 50 koji je preduvjet za otvaranje pregovora", naveo je u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije