Lokalni izbori

Izlazne ankete u Hrvatskoj: Tomašević premoćno vodi, mrtva utrka za drugo mjesto u Zagrebu

Dubravka Petric/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.05.2021.
u 18:59

U glavnom gradu, Zagrebu, glasovalo je 34 posto, malo manje nego prije četiri godine kada je glasovalo 34,24 posto birača. Slična je izlaznost u Splitu (33,7 posto), a manja u Osijeku (28,7 posto) i Rijeci (28,2 posto).

Na lokalne izbore do nedjelje poslijepodne izašlo je nešto više birača nego prije četiri godine, unatoč pandemiji koronavirusa, ali i posljedicama koje je razorni potres iz prosinca ostavio na Banovini.

Do 16,30 sati glasovalo je 35,54  posto birača, dok je prije četiri godine to učinilo njih 35,15 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Najbolja izlaznost je u Ličko-senjskoj županiji (47,2 posto),  a najlošija u Osječko-baranjskoj županiji (33,46 posto). U glavnom gradu, Zagrebu, glasovalo je 34 posto, malo manje nego prije četiri godine kada je glasovalo 34,24 posto birača. Slična je izlaznost u Splitu (33,7 posto), a manja u Osijeku (28,7 posto) i Rijeci (28,2 posto).

Tijek događaja:

 

Prema izlaznim anketama agencije Ipsos Puls u četiri najveća grada prema proju glasova u izboru za gradonačelnika vode Tomislav Tomašević u Zagrebu, Marko Filipović u Rijeci, Ivica Puljak u Splitu i Ivan Radić u Osijeku.

U Zagrebu je Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah, Za grad) osvojio 48,6 posto glasova, a s 11,5 posto slijedi Jelena Pavičić Vukičević (Stranka rada i solidarnosti). 

U Splitu u drugi krug vjerojatno idu Ivica Puljak (Centar) s osvojenih 27,4 posto i Vice Mihanović (HDZ) s 23,4 posto. Aktualni zamjenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) vodi u Rijeci s osvojenih 29,9 posto glasova, a iza njega je kandidat grupe birača Davor Štimac s osvojenih 16,3 posto.

U Osijeku je HDZ-ov Ivan Radić osvojio 41,4 posto, a slijedi nezavisni Berislav Mlinarević uz potporu Domovinskog pokreta i Mosta s 19,2 posto.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije