operacija trajala 5 sati

Liječnici KB Dubrava 17-godišnjaku spasili odrezanu šaku

HRT
10.03.2023.
u 19:55

- Bili su amputirani praktički svi prsti i palac. Pokušalo se dijete transportirati s helikopterom, ali zbog vremenskih uvjeta to nije bilo moguće, i onda ga se transportiralo kolima hitne pomoći u pratnji liječnika koji ga je primio u Splitu, rekao je predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju Rado Žic

A da su uz bok s europskim stručnjacima, pokazali su liječnici KB-a Dubrava. Zahvaljujući stručnom timu i brzoj intervenciji, 17-godišnjaku iz Kaštela spašena je odrezana šaka. Tijekom operacije, koja je trajala 5 sati, sašili su mu lijevu šaku i tako ga spasili teškog invaliditeta.

Poziv kolege iz splitske bolnice malo prije ponoći doktora Žica dignuo je iz kreveta i vratio na posao. 17-godišnji mladić prilikom izrade košnica pilom si je prerezao šaku. 

- Bili su amputirani praktički svi prsti i palac. Pokušalo se dijete transportirati s helikopterom, ali zbog vremenskih uvjeta to nije bilo moguće, i onda ga se transportiralo kolima hitne pomoći u pratnji liječnika koji ga je primio u Splitu, rekao je predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, KB Dubrava, Rado Žic, javlja HRT

Vrijeme je igralo važnu ulogu. Iščekujući pacijenta dežurni kolega Gorjanc i cijeli tim pripremili su sve za operaciju koja je trajala 5 sati.

- Obično to bude oštra ozljeda, ali ovo je zaista jedna destruktivna ozljeda s oštećenjem svih tkiva i zaista je bilo potrebno dosta strpljenja i umijeća da se to sve posloži, kaže specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije u KB Dubrava, Božo Gorjanc. 

I uspjeli su. Mladić već danas može micati prstima.

- Što je tu delikatno je što naravno nisu predvidive. To su operacije koje se uvijek u principu rade ili noću ili u vrijeme kada to situacija zahtjeva, traže izuzetno dobru organiziranost i naravno sposobnost cijelog tima. To bi usporedili s avionom. Ne može avion poletjeti, vi ste pilot, ali ne može on poletjeti ako nije sve zadovoljeno. Znači od prijevoza, transporta, zaprimanja, poručuje ravnatelj KB Dubrava, Ivica Lukšić. 

Pilot u ovoj operaciji - doktor Gorjanc - dodatno se educirao u Irskoj. 

- Osigurali smo dodatna sredstva u Fond za edukaciju mladih specijalizanata, je upravo to iz potrebe da bez edukacije u najboljim svjetskim centrima nema ni napretka naše medicine, ističe ravnatelj Lukšić.

- Zaista, kažem vam, da se ovo dogodilo bilo gdje u svijetu, pitanje je kako bi ta ruka završila, kaže Gorjanc.   

Ovo je samo jedan u nizu svjetskih uspjeha Kliničke bolnice Dubrava - samo u prva dva mjeseca ove godine uspješno su transplantirali 8 srca - što je apsolutni rekord od kada se taj program provodi.

0 seconds of 1 minute, 58 secondsVolume 90%

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije