snijeg i niske temperature

Ledeni val paralizirao Europu

led
TANJUG/AP/Jacqueline Larma
08.01.2017.
u 13:26

Zrakoplovi ne lete s nekoliko zračnih luka u Europi, a i trajekti su u lukama.

Obilne snježne padavine i dvocifrena temperatura ispod nule doveli su do smrtnih slučajeva i poremetili promet širom Europe.

U Poljskoj, gde je temperatura 20 stupnjeva ispod nule, najmanje desetoro ljudi je umrlo zbog hladnoće tijekom proteklih nekoliko dana.

U Belgiji je jedan vozač poginuo kada je njegov kamion skliznuo s autoputa, dok je u Italiji više desetina beskućnika umrlo od hladnoće, navodi Independent.

Rusija je provela najhladniji Božić u posljednih 120 godina, pošto su termometri u Moskvi tijekom noći pokazali 30 stupnjeva ispod nule, a u Sankt Peterburgu je temperatura bila minus 24, prenosi N1. 

Zrakoplovi ne lete s nekoliko zračnih luka u Europi, a i trajekti su u lukama. 

Mećava je u subotu paralizirala Istanbul - poremećena je i plovidba u Bosforskom moreuzu, a otkazano je nekoliko stotina letova. 

Dijelovi juga Italije zatrpani su snijegom visine jednog metra, a fontane u Rimu zaledile su se tijekom noći. 

Najniža temperatura u Europi zabilježena je u švicarskom selu La Bevine, gdje je u petak opala na minus 29,2 stupnjeva. U tom selu je također zabilježena najniža do sada registrirana temperatura u Švicarskoj od minus 41,8 stupnjeva, 12. siječnja 1987. godine.

Zanimljivosti radi, narodna znanost, nastala u izostanku meteorologa i vremenskih prognoza, kaže da hladan i bijeli Božić znači da će nam godina biti rodna i uspješna.

Učestala su narodna vjerovanja da će godina biti rodna ako na Božić pada snijeg. Slično vjerovanje postoji ako 7. siječnja pada kiša. U tom slučaju, rodit će sve ono što se okopa motikom.

Sve druge vremenske prilike donose suprotnu godinu, ali ima i onih koji smatraju da će Vaskrs biti bijel odnosno da će padati snijeg ako Božić bude zelen to jest bez sniježnog pokrivača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije