objavili snimku

Lava na Havajima progutala kuću u nekoliko minuta

30.05.2018.
u 08:24

Stanovnik Havaja objavio je snimku na kojoj lava guta kuću u samo nekoliko minuta, a naređene su nove evakuacije zbog sve veće prijetnje.

Vulkanski dim iz Kilauee dosegao je otok Guam, američki teritorij udaljen 6400 kilometara, javlja CNN. Lava se opasno približila geotermalnoj elektrani na Havajima i stručnjaci su upozorili na moguće nekontrolirane eksplozije otrovnog sumporovodika. Vojska se pripremila za masovnu evakuaciju zbog nove prijetnje, a lava se toliko proširila da je vidljiva iz svemira, piše Index.hr. 

Stanovnik Isaac Krakauer objavio je na internetu zastrašujuću snimku na kojoj lava guta kuću na Havajima u samo nekoliko minuta. Lava se toliko brzo širi da su vlasti pozvale stanovnike na hitnu evakuaciju kako ne bi ostali zarobljeni u domovima kojima prijeti uništenje.

Stručnjaci također upozoravaju na vulkanski smog, mješavinu sumpornog dioksida i drugih vulkanskih čestica s vlagom i prašinom: "Smog bi se mogao proširiti cijelim otočjem", objavio je Američki geološki zavod (USGS).

Od početka erupcije 3. svibnja zabilježeno je više od 2000 potresa na Velikom otoku, a u ponedjeljak je zabilježen potres jačine 4,1 stupnjeva po Richteru. Uništena je najmanje 41 kuća te ukupno 82 građevine, a evakuirano je više od 2000 ljudi. Erupcija bi se mogla nastaviti mjesecima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?