ODOBREN NOVI ZAKON

Lakše do njemačkog državljanstva: Uvode se brojne promjene

njemačka putovnica
Foto: Pixabay/ilustracija
02.02.2024.
u 18:26

Što se tiče ograničenja, svatko tko želi njemačku putovnicu mora moći uzdržavati sebe i svoju obitelj

Osobe koje žive u Njemačkoj, a nemaju državljanstvo te zemlje, ubuduće će lakše može doći do njega. Naime, Bundesrat, parlamentarno Savezno vijeće u kojem su zastupljene njemačke države, odobrilo je zakon koji su prethodno izglasali zastupnici Bundestaga.

Naturalizacija će, primjerice, biti moguća nakon pet godina provedenih u Njemačkoj, a do sada je trebalo proći osam. Njemačko državljanstvo bit će moguće dobiti i nakon tri godine ako je osoba pokazala “posebna postignuća u integraciji”, navodi Fenix magazin

Djeca stranih roditelja dobit će državljanstvo po rođenju ako je jedan roditelj legalno živio u Njemačkoj pet godina, umjesto dosadašnjih osam. Svatko tko je došao u Njemačku kao gostujući radnik ili u bivšu Istočnu Njemačku (DDR) kao ugovorni radnik mora dokazati svoje usmeno znanje njemačkog kako bi bio naturaliziran, odnosno više ne mora polagati ispit.

 

Što se tiče ograničenja, svatko tko želi njemačku putovnicu mora moći uzdržavati sebe i svoju obitelj. Do sada su oni koji su bez svoje krivnje bili ovisni o socijalnoj pomoći bili izuzeti od nekih uvjeta državljanstva, a sada će biti iznimaka samo za određene skupine i slučajeve.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije