U STAKLENKAMA ZA DŽEM

Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura

grad Morez
21.04.2022.
u 21:08

S obzirom da je Morez, koji se nalazi u blizini švicarske granice, nekada bio poznat po proizvodnji satova i naočala, službenici gradske uprave željeli su provjeriti postoji li među predmetima i neki od povijesnog interesa

Kada je gradska uprava francuskog grada Moreza, malog industrijskog gradića u dolini Juri, lani krenula u obnavljanje i opremanje stare zgrade nisu niti sanjali kakvo ih iznenađenje čeka. 

Naime, djelatnici su tada u jednoj od prostorija, u zadnjem dijelu prašnjave police prvo pronašli tri staklenke od džemova s pet zlatnih poluga i više od tisuću zlatnika, pisao je lani Guardian. Njihova vrijednost kasnije je procijenjena na oko 500.000 eura, piše Guardian. 

Međutim, niti to nije bio kraj jer su potom naišli i na zaključani sef, koji se nalazio skriven iza kutija, u kojem su pronašli zlatnika u vrijednosti do 150.000 eura. 

Gradonačelnik Laurent Petit kazao je kako je u trokatnici u središtu grada, gdje su pronađeni zlatnici vrijedni 650.000 eura, živjelo četvero braća i sestara bez djece. Posljednje od njih umrlo je u svojim 90-im godina poslije čega je njihov rođak ponudio prodaju zgrade gradskoj upravi za 130.000 eura. 

Iz uprave Moreza na to su i pristali s obzirom da su već krenuli s realizacijom plana kupovine i obnove starih zgrada, a sve s ciljem kako bi u grad privukli mlade obitelji.

– Kuća je bila prepuna predmeta i namještaja. U njoj je živjelo nekoliko generacija koje nisu ništa bacile. Sve su zadržavale i živjeli su štedljivo. Dogovorili smo se da ćemo kupiti zgradu kakva je bila i postupno sami isprazniti njezin sadržaj – rekao je Petit. 

S obzirom da je Morez, koji se nalazi u blizini švicarske granice, nekada bio poznat po proizvodnji satova i naočala, službenici gradske uprave željeli su provjeriti postoji li među predmetima i neki od povijesnog interesa. 

– Tri staklenke pune zlatnih poluga stajale su iza mnogih drugih predmeta na polici. Kada smo ih ugledali bili smo zapanjeni. Nitko od nas nikada nije držao komad zlata. Zlatne poluge vidio sam samo na fotografijama i mislio sam da one moraju biti velike. Međutim, ove što smo pronašle bile su male i težine oko jednoga kilograma. Njihova veličina je oko paketa cigareta, pojasnio je Petit. 

Najavio je i kako će se pronađeni novac potrošiti na neki poseban javni projekt o kojem gradska uprava tek treba odlučiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije