STROGA KAZNA

Kremlj ne trpi neposluh: Pobunjeni srpski plaćenici poslani na najžešći front, prijeti im kazneni proces

Stringer/REUTERS
15.01.2024.
u 20:54

- Tretiraju nas kao stoku i nazivaju Ciganima, požalio se Dejan Berić, osoba zadužena za regrutaciju srpskih dobrovoljaca u rusku vojsku

Stigla je stroga kazna za Srbe od ruskog Ministarstva obrane nakon što se srpski plaćenik Dejan Berić požalio na tretman Putinove vojske. Nakon što se prošlog tjedna požalio da Rusi iz 119. zračno-desantnog voda "tretiraju Srbe kao stoku, zovu ih Ciganima i tuku", stigla je stroga kazna od ruskog ministarstva obrane, pišu srpski mediji.

Kako javlja Blic, odbijen je zahtjev Srba da se presele u Ahmat, u bataljun koji bi bio pod zapovjedništvom čečenskog lidera Ramzana Kadirova. Umjesto toga, srpski plaćenici su poslani na prvu liniju, na mjesta najžešćih borbi, a rusko tužiteljstvo pokrenulo je istragu koja bi mogla dovesti do kaznenog postupka. Kako javljaju ruski mediji, status Berića kao člana "Putinovog tima" nije pomogao. Prethodno je Berić uvjeravao Srbe da se uspješno dogovorio s Ramzanom Kadirovim o prelasku svih Srba u Ahmat.

Međutim, nakon toga je rusko Ministarstvo obrane odbilo zahtjev Kadirova, uz formulaciju "da svaka javna iznuda i provokacija protiv rukovodstva vojnog resora mora biti suzbijena i sankcionirana". A vojno tužiteljstvo je dobilo zadatak da donese presudu po kojoj će Srbi biti proglašeni krivima za incident kao "pobunjenici i izdajice".

Podsjetimo, Dejan Berić, osoba zadužena za regrutaciju srpskih plaćenika u rusku vojsku, požalio se na zapovjedništvo 119. padobranske pukovnije u kojoj služe stranci. U videoporuci objavljenoj na društvenim mrežama požalio se da ruski zapovjednici odbijaju Srbima osigurati dovoljno oružja i liječiti ranjenike. Berić je na snimci odjeven u majicu s natpisom "Putinov tim. Narodni front". Požalio se kako je on sam morao raditi s Narodnim frontom kako bi nabavio automobile, dronove, borbene čizme i osigurao vodu za plaćenike. Dodao je kako su zapovjednici iz 119. pukovnije nazivali srpske plaćenike "Ciganima" i nisu razumjeli njihove motive za sudjelovanje u ruskoj invaziji na Ukrajinu, ispitujući ih zašto su uopće došli.

 

Objasnio je kako su njegovi sunarodnjaci potpisali ugovor s ruskim Ministarstvom obrane u Moskovskoj oblasti, poslije čega su upisani u 119. pukovniju 106. Tulske zračno-desantne divizije. Kazao je kako su plaćenici nakon toga prevezeni u ruski grad Rjazanj, a potom i u Luhansk. 

Prije Nove godine zapovjedništvo pukovnije naredilo je Srbima da jurišaju na položaje ukrajinskih oružanih snaga, dajući im po 2-3 spremnika municije i naredivši im da "zauzmu ostalo oružje u borbi", citira ga BBC na ruskom. Berić tvrdi kako su Srbi odbili izvršiti ovu naredbu i da su tražili premještaj u drugu postrojbu, ali su proglašeni dezerterima i ratnim zločincima. 

Ispričao je kako su srpski plaćenici izbačeni iz zemunica te da su nekoliko dana držani na hladnom bez hrane i vode, nakon čega su u pukovniju stigli predstavnici vojne policije koji su od njih tražili da potpišu priznanje kako su špijuni. Naveo je da su Rusi odbili liječiti čak i teško bolesne Srbe.

Dejan Berić jedan je od najpoznatijih balkanskih plaćenika koji se od 2014. godine borio na strani pobunjenih Rusa iz Donjecke i Luhanske regije. On je uvjereni rusofil koji Srbe regrutira u rusku vojsku, između ostalog i preko svog YouTube kanala s više od 100 tisuća pretplatnika, a nedavno je bio i član inicijativne skupine birača koja je podržala kandidaturu Vladimira Putina za predsjedničke izbore u ožujku ove godine. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije