REFERENDUM

Kremlj: Četiri okupirana područja Ukrajine u petak postaju dio Rusije, na ceremoniji pripajanja i Putin

Vladimir Putin
Reuters/Pixsell
29.09.2022.
u 14:13

Tvrdi se da je 93% glasova u Zaporižju bilo ''za'', kao i 87% glasačkih listića u Hersonu, 98% u Luhansku i 99% u Donecku

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenut će u petak službenu aneksiju 15 posto ukrajinskog teritorija i predsjedati ceremonijom potpisivanja sporazuma o pripojenju četiri ukrajinske regije Rusiji. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se ceremonija održati u petak u 15 sati po moskovskom vremenu "u povodu sporazuma o pripojenju novih teritorija Ruskoj Federaciji".

Potpisat će se sporazumi "sa sva četiri teritorija koja su održala referendume i uputila odgovarajuće zahtjeve ruskoj strani", rekao je Peskov.

Prokremaljski dužnosnici rekli su u srijedu da su samoproglašene republike Luhansk i Doneck te regije Herson i Zaporižja glasale za pridruživanje Rusiji. Tvrdi se da je 93% glasova u Zaporižju bilo za, kao i 87% glasačkih listića u Hersonu, 98% u Luhansku i 99% u Donecku. Ukrajina i Zapad osudili su "lažne" referendume, održane sedam mjeseci od početka ruske invazije. 

Putinova odluka da četiri regije pripoji Rusiji znači da će Moskva oduzeti golema područja u istočnoj i južnoj Ukrajini, koja čine oko 15 posto ukupnog teritorija Ukrajine. Nakon ceremonije potpisivanja u Kremlju, Putin će održati veliki govor i sastat će se sa šefovima ukrajinskih regija koje je imenovala Moskva, priopćio je Kremlj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije