stiže 31. siječnja

Kongo se priprema za doček pape Franje

papa franjo
DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
26.01.2023.
u 09:07

Zadnji papa u DR Kongu bio je Ivan Pavao II. prije 37 godina.

Vjernici se okupljaju ispred štandova kod katedrale Naše Gospe od Konga u Kinšasi na kojima su prodavači izložili vjerske predmete, kape, majice i marame s portretom pape Franje.

Veliko zdanje od narančastih cigli jedno je od šest lokacija na kojima će se održavati susreti, govori i mise tijekom četverodnevnog posjeta pape Franje, kojega se u glavnom gradu DR Konga očekuje 31. siječnja.

Zadnji papa u DR Kongu bio je Ivan Pavao II. prije 37 godina. 

„Veseli imati sliku poglavara Crkve u kući”, rekla je ponosno Elisabeth Akwete (66) koja je upravo kupila kalendar s Franjinom slikom.

Berthe Baleweya došla je kupiti maramu s prigodnim otiskom. „Moram nositi papino lice jer će to biti velik blagoslov”, smatra.

Druge žene poput Emmanuelle Wemu već su dale sašiti svoje „marame za Papu”.

„Jako smo sretni što ćemo ga ugostiti, očekujem od njega poruku mira, u vrijeme kada je DR Kongo u agoniji (...), poruku ljubavi, oprosta, pomirbe”, rekla je predstavnica Vojske malih anđela, skupine koja se brine o maloj djeci.

„Tražile smo od djece da se mole za papu, bio je bolestan, a sada će doći k nama”, rekla je.

Sukobi na istoku

Prvotno predviđen za srpanj prošle godine, posjet je bio odgođen za šest mjeseci.

Vatikan je objasnio da 86-godišnjeg Papu boli koljeno, ali neki mediji pisali su i da postoje sigurnosni rizici, osobito u Gomi, glavnom gradu pokrajine Sjeverni Kivu, na istoku zemlje, koju već gotovo 30 godina razdire nasilje oružanih skupina.

Posjet istoku zemlje više nije u programu. Papa će se umjesto toga sastati u Kinšasi sa žrtvama sukoba u toj regiji.

Drugi će sve pratiti iz Gome, poput Joséea Muyumbane, koji se vratio s molitve za Papin dolazak u gradskoj župi. No jako je tužan što ga neće vidjeti.

„Mladi ovdje zbog toga su jako tužni, dobro smo se pripremili”, rekao je Gélo Mandela, koordinator za mlade u župi.

Emmanuelle Wemu nada se „pomirbi s Ruandom”, koju DR Kongo optužuje da podržava pobunjenike M23, koji su osvojili velika područja na sjeveru Gome.

Diplomatski pokušaji smirivanja napetosti nisu dali trajnih rezultata i borbe se nastavljaju, a druge oružane skupine i dalje ubijaju civile.

U napadu pripisanom skupini bliskoj džihadistima Islamske države 15. siječnja u protestantskoj crkvi u Sjevernom Kivuu poginulo je 15-ak ljudi.

Iste milicije optužene su da su u ponedjeljak ubile najmanje 23 seljaka, odgovornost za što je preuzela Islamska država.

Ta je skupina do sada harala na istoku DR Konga, oko 1500 kilometara od glavnog grada.

No Papina sigurnost važna je i organizatorima njegova posjeta Kinšasi, gradu od gotovo 15 milijuna stanovnika. Neke velike gradske avenije zato su raščišćene i oprane, a grad je prepun golemih plakata i transparenata s porukama dobrodošlice.

Milijun i pol ljudi

Nastavnik Justin-Marie Bayala, praktični katolik, sudjelovao je na nedjeljnoj misi na kojoj je župnik dao detaljan program posljednjih priprema i Papina boravka.

„Usuđujemo se vjerovati da će nam donijeti trajni mir” i da će riješiti puno problema ... na političkom, gospodarskom i čak duhovnom planu”, rekao je.

Trodnevne molitve počinju 26. siječnja u katedrali, a u noći s 31. siječnja na 1. veljače održat će se bdijenje u vojnoj zračnoj luci Ndoli, gdje će Papa služiti jutarnju misu, rekao je svećenik Camille Esika, župnik Naše Gospe od Konga. 

Na toj lokaciji površine osam hektara očekuje se milijun do milijun i pol vjernika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije