Emotivni ispraćaj

Komemoracija Georgeu Floydu: Gradonačelnik Minneapolisa klečao i plakao pored njegovog sanduka

04.06.2020.
u 21:37

Sala u kojoj se odaje počast Floydu premala je za sve one koji su željeli biti na komemoraciji i odati mu počast.

Njegovoj porodici pridružili su se vođa građanskih prava Jesse Jackson, demokratski zamjenik Minnesote Ilhan Omar, Martin Luther King III i senatorica iz Minnesote Amy Klobuchar, piše CNN.

Al Sharpton, osnivač Nacionalne mreže, također je na komemoraciji i on će uputiti posljednje riječi u čast Floydu. Glumica Tiffany Haddish, komičar Kevin Hart i reper Ludacris također prisustvuju komemoraciji.

Dok sve veći broj ljudi pristiže, najveću pažnju na komemoraciji privukao je gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey koji je kleknuo, a zatim se srušio i zaplakao pored Floydovog sanduka.

Scott Hagan, predsjednik Univerziteta North Central u Minneapolisu, najavio je otvaranje memorijalne stipendije Georgea Floyda. Rekao je da je već primio preko 52.000 dolara doprinosa.

 

"Sada izazivam svakog predsjednika univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama da osnuje svoj vlastiti memorijalni fond George Floyd. Vrijeme je da uložimo kao nikad do sada u novu generaciju mladih crnaca Amerikanaca koji su spremni da preuzmu vodstvo nad našom državom", poručio je.

U završnoj autopsiji navodi se da je Floyd bio srčani bolesnik i da je patio od visokog pritiska te da je nedavno bio pozitivan na koronavirus, no bez indikacija da je to imalo bilo kakvu ulogu u njegovoj smrti.

"Koronavirus nije ubio Georgea Floyda. Želim to jasno očitovati. Druga pandemija s kojom smo u Americi previše poznati, pandemija rasizma i diskriminacije ubila ga je", kazao je Benjamin Crump, advokat porodice Floyd.

On je kazao da će trebati ujedinjeni napori kako bi se dobila pravda za Floyda.

Ključne riječi
SAD

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije