Sindrom preranog starenja

Kolumbijka izgleda kao da ima 90 godina, a proslavila je tek 15. rođendan

starenje
18.01.2016.
u 20:30

Napunila je 15 godina iako su joj liječnici prognozirali da će živjeti do 13. godine. Od sindroma prebrzog starenja koji se zove Hutchinson-Gilford progeria sindrom pati samo nekoliko osoba na svijetu, a riječ je o fatalnom genetskom stanju u kojem osoba ubrzano stari još kao dijete. Njeni roditelji žive u strahu da se jedan dan neće probuditi, prenosi Klix.ba

Iako ne može hodati i potrebna joj je intenzivna njega, Magali je prevladala očekivanja liječnika, a u njenu čast je napravljena velika zabava. Obukli su je kao princezu i pripremili zabavu godine.

"Rekla mi je kako želi zabavu na kojoj ćemo mi plesati, na kojoj će biti puno balona i ljudi. To smo joj ispunili", rekla je majka Sofia.

Ovaj sindrom uzrokuje mutacija gena LMNA. Osobe koje se rode s ovim sindromom izgledaju zdravo, ali počnu ubrzano stariti u periodu od 18. do 24. mjeseca. Progerija zaustavlja rast, uzrokuje ubrzano gubljenje masnoće iz tijela, ukočenost zglobova, iščašenje kuka, aterosklerozu, srčane bolesti i udare. Djeca koja pate od ovog sindroma nevjerovatno liče bez obzira na to koje su etničke pripadnosti. Većina djece umre od srčanih bolesti do 14. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije