UJEDINITELJ EUROPE

Kohl ispraćen omotan u zastavu EU

Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
01.07.2017.
u 19:17

Za bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla organiziran je jučer u Strasbourgu prvi državnički sprovod Europske unije

Za bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla organiziran je prvi državnički sprovod Europske unije. Nikada do sada nijednom državniku nije priređen europski sprovod. Kohl, kao europski državnik, ujedinitelj Njemačke (ali i jamac hrvatske neovisnosti), ispraćen je jučer u Europskom parlamentu u Strasbourgu pred brojnim bivšim i sadašnjim predsjednicima, premijerima i predsjednikom Europske komisije.

Protiv zidova i zavjesa

Bio je prisutan i bivši američki predsjednik Bill Clinton, bivši predsjednik Europske komisije i talijanske vlade Romano Prodi, bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi i drugi te su se svi zaustavili pred lijesom, koji je prebačen iz Kohlova rodnog grada Ludwigshafena, pokriven zastavom EU, kako bi odali posljednju počast velikom političaru i borcu za ujedinjenu Europu. Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani govorio je prvi i naglasio da je „Kohl bio prije svega hrabar borac za slobodu i demokraciju, protagonist ujedinjenja našeg kontinenta“. Branio je ljudsko dostojanstvo uvijek i svugdje, protiv zida i Željezne zavjese, protiv totalitarizama, a to su, kako je kazao Tajani, temelji naše Unije. Mir, sloboda, dobar standard i sigurnost bez granica Kohlovi su stupovi EU. Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je zaključila govore, naglasila je da Kohlovo naslijeđe mora biti sačuvano. – Sada je na nama da čuvamo njegovo naslijeđe – kazala je Merkel dodavši da Kohlu trebaju zahvaliti i Nijemci i Europljani. Tvorac je zajedničke europske valute, a Clinton je podsjetio da smo tu jer nam je Helmut Kohl dao mogućnost da budemo “nešto veće od sebe samih, od svojih prolaznih političkih karijera“. – Volio sam ga. Hillary je govorila kako sam ga volio zato što je bio jedina osoba koja je imala veći apetit od mene za stolom i u politici – kazao je Clinton.

Primjer hrabrosti i nade

Helmut Kohl umro je 16. lipnja u 87. godini, a predsjednik EK Jean Claude Juncker nazvao ga je „europskim patriotom“. Bio je arhitekt njemačkog ujedinjenja, ali je radio i na pomirenju europske povijesti i geografije te je zaplakao kada je 13. prosinca 1997. Europska komisija najavila proširenje prema istočnoj i središnjoj Europi, kazao je Juncker. Ruski premijer Dmitrij Medvedev kazao je kako je Kohl bio čovjek budućnosti, stvaratelj nove Njemačke za buduće generacije, a za Rusiju je bio „iskren i mudar prijatelj“. – Pred Kohlovim lijesom potreban je ispit savjesti njegovih nasljednika – kazao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. – Nastavit ćemo dugo biti zajedno na osnovi njegova primjera, hrabrosti i nade – kazao je francuski predsjednik Emmanuel Macron. Kohl je pokopan u carskom gradu Speyeru blizu katedrale.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?