PRVI TAKAV SLUČAJ

Kod novorođene bebe pronađena antitijela COVID-19 ? 'Majka se cijepila tijekom trudnoće'

beba
Pixabay
17.03.2021.
u 09:27

Autori spomenutog članka Dr. Paul Gilbert i Chad Rudnick rekli su da je majka, inače zdravstveni djelatnik, primila prvu dozu cjepiva Moderne u siječnju, u 36. tjednu trudnoće. Ona je rodila tri tjedna kasnije zdravu djevojčicu.

Pedijatri bolnice na jugu Floride tvrde da je nedavno rođena beba kod koje su pronađena antitijela COVID-19 i da je do toga došlo jer je majka tijekom trudnoće primila dozu cjepiva protiv koronavirusa. 

Ovo je prvi ovakav javnosti poznat slučaj, prenosi The Guardian. Ovo otkriće predstavljeno je u članku s pretiskom, što znači da ta tvrdnja još uvijek nije recenzirana i potvrđena od strane znanstvene zajednice.  Autori spomenutog članka Dr. Paul Gilbert i Chad Rudnick rekli su da je majka, inače zdravstveni djelatnik, primila prvu dozu cjepiva Moderne u siječnju, u 36. tjednu trudnoće. Ona je rodila tri tjedna kasnije zdravu djevojčicu. 

- Liječnici su uzeli krv iz djetetove pupkovine i antitijela su otkrivena u trenutku porođaja. Dakle, postoji mogućnost zaštite i smanjenja rizika od infekcije od Sars-CoV-2 cijepljenjem majki - navodi se u članku.  Dr. Paul Gilbert komentirao je za lokalne medije kako je došlo do nevjerojatnog otkrića. 

- Prema našim saznanjima, ovo je prvo na svijetu za koje je zabilježeno da se dijete rodilo s antitijelima nakon cijepljenja. Za testiranje smo uzeli krv iz pupčane vrpce djeteta kako bismo vidjeli jesu li antitijela u majci prešla na bebu - kazao je Gilbert.  Članak, međutim, jasno navodi da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo jesu li dojenčad zaštićena tim protutijelima. - Pozivamo druge zdravstvene djelatnike da stvore registre trudnoće i dojenja, kao i da provedu studije učinkovitosti i sigurnosti cjepiva Covid-19 za trudnice, dojilje i djecu - navodi se u članku. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije