GRADONAČELNIK KIJEVA

Kličko: Ukrajina ide ka autoritarizmu, uskoro se nećemo razlikovati od Rusije

Vitalij Kličko
Oleksandra Butova
02.12.2023.
u 20:02

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko smatra da Ukrajina ide ka autoritarizmu i da će možda prestati da se razlikuje od Rusije, u kojoj "sve zavisi od hira jedne osobe"

"U jednom trenutku ćemo se prestati razlikovati od Rusije, gdje sve zavisi od hira jedne osobe. Sada postoji samo jedna nezavisna institucija, ali ona je pod ogromnim pritiskom: lokalna uprava", izjavio je Kličko za Der Spiegel.

Prema riječima gradonačelnika Kijeva, u prvim mjesecima rata zemlja je bila bez lidera, vladao je potpuni kaos, a gradonačelnici su igrali ključnu ulogu u obrani gradova, u pomaganju vojske. Ali u Uredu predsjednika, kaže Kličko, gradonačelnici se smatraju "atavizmom", samo preprekom centralizaciji struktura moći u zemlji.

Na pitanje je li demokracija u Ukrajini ozbiljno ugrožena, Kličko je nakon pauze odgovorio: "Da".

Međutim, on je poručio kako je gotovo nemoguće tek tako pretvoriti Ukrajinu u autoritarnu državu, jer su Ukrajinci previše slobodoljubivi.

Gradonačelnik Kijeva je također rekao da od početka rata u punom obujmu nije imao nijedan sastanak ili telefonski razgovor sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije