morski rat

Kineski ministar obrane od vojske zatražio spremnost za rat sa SAD-om

rat
03.08.2016.
u 17:38

Kineski ministar obrane Chang Wanquan upozorio je na napetosti u Južnokineskom moru, navodeći kako situacija može dovesti do direktnog okršaja.

Pozvao je vojsku, policiju i građane da budu spremni na obranu teritorijalnog integriteta Kine, prenosi Index.hr

Wanquan je izjavu dao za vrijeme inspekcije vojnih instalacija u južnoj kineskoj obalnoj provinciji Zhejiang, piše kineska državna izvještajna agencija Xinhua.

Napetosti bez presedana

"Ozbiljnost stanja nacionalne sigurnosti treba imati na umu, osobito što se tiče prijetnji koje nam dolaze s mora", kazao je.

"Kineska vojska, policija i građani moraju biti spremni na mobilizaciji ukoliko dođe do 'rata naroda na moru", dodao je, navodeći kako se građanstvo mora obrazovati po pitanju nacionalne obrane, jer je teritorijalni suverenitet Kine ugrožen.

Do novih izjava došlo je uslijed napetosti bez presedana oko spornih otoka u Južnokineskome moru, gdje Peking gradi vojne baze na grebenima i otocima.

"Američke provokacije"

Američka mornarica nedavno je odaslala vojne brodove i avione u blizinu spornih otoka. SAD tvrdi kako je taj potez mjera obrane slobode putovanja kroz međunarodne vode.

Washington je u zadnje vrijeme u toj regiji izveo i niz vojnih vježbi.

Kina je sve američke poteze okarakterizirala kao provokacije te reagirala postavljajući nove vojne sustave na sporne otoke. Wanquan je kazao kako je kineska Narodna oslobodilačka vojska, koja broji 2,3 milijuna ljudi, "u potpunosti u stanju odgovoriti na različite sigurnosne prijetnje i provokacije".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije