Brod isplovio rano ujutro

Kina testira svoj prvi nosača zrakoplova domaće proizvodnje

Reuters/Pixsell
13.05.2018.
u 15:08

Kina je u nedjelju počela na moru testirati svoj prvi nosač zrakoplova domaće proizvodnje, pokazujući sve veću ambiciju u pogledu jačanja oružanih snaga.

Brod je isplovio rano ujutro po mjesnom vremenu iz sjeveroistočne luke Dalian, priopćilo je ministarstvo obrane. Na moru će se testirati pouzdanost i stabilnost elektrosustava i druge opreme.

Iako se zasad ne zna koliko će se nosač zrakoplova zadržati na moru, uprava za pomorsku sigurnost izdala je upozorenje brodovima da do petka izbjegavaju određena područja teritorijalnih voda.

Još uvijek neimenovani nosač zrakoplova drugi je u kineskoj ratnoj mornarici, nakon što je 2012. kupila i u svom brodogradilištu preuredila nosač zrakoplova ukrajinske proizvodnje koji nosi naziv "Lianing".

Novo plovilo je dugo 315 metara, a široko 75 metara, a dostiže brzinu od 31 čvora.

Nešto je veći od "Liaoninga", ali su sličnog oblika. Novi nosač zrakoplova mogao bi ponijeti osam zrakoplova više od prvog, prepravljenog nosača zrakoplova iz sovjetskog razdoblja koji nosi do 24 zrakoplova i 17 helikoptera, objavio je Centar za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije