veliki iskorak

Kina porinula prvi nosač zrakoplova vlastite proizvodnje

nosač zrakoplova
FENA/Xinhua
26.04.2017.
u 15:58

Kina je u srijedu porinula prvi nosač zrakoplova kojeg je sama izgradila i to će biti drugi nosač u njenoj floti. Državni mediji, pozivajući se na vojne stručnjake, prenose da će nosač, izgrađen u luci Dalian na sjeveroistoku zemlje, stupiti u službu nakon 2020. jer će trebati vremena da ga se opremi i naoruža. 

Kina je potvrdila informacije da gradi vlastiti nosač krajem 2015. i od tada kineski mediji i strani vojni stručnjaci redovno prenose informacije i satelitske i druge fotografije o njegovoj gradnji. 

Trup broda, pogon i glavni brodski sustavi su u potpunosti dovršeni ali bit će potrebno vrijeme za ugradnju naoružanja i opreme za zrakoplove. Porinuće broda "pokazuje da smo projektiranjem i gradnjom vlastitog nosača napravili veliki iskorak", navela je novinska agencija Xinhua.

Izgradnja nosača zrakoplova je započela 2013. godine, a njegovo zvanično porinuće je veliki uspjeh za kinesku brodogradnju i vojnu industriju. Sada će se na nosaču montirati oprema te obaviti završni radovi na cijelom brodu.

Svečanost porinuća obavljena je u nazočnosti visokih kineskih vojnih i civilnih dužnosnika. 

Nosač zrakoplova je razvijen i izgrađen u cijelosti u Kini. Riječ je o drugom ratnom brodu koji će koristiti kineska vojska, a nakon nosača „Liaoning“, koji je unaprijeđeni sovjetski nosač zrakoplova aktivan u Kineskoj oslobodilačkoj vojsci od 2012. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije