zamjenik ministra Xie Feng

Kina kaže da je američko obaranje balona naštetilo odnosima

06.02.2023.
u 07:38

Letjelica, za koju je Washington rekao da je špijunski balon, nekoliko dana je letjela iznad Sjeverne Amerike, zbog čega su Sjedinjene Države otkazale planirani posjet Pekingu državnog tajnika Antonyja Blinkena.

Odluka Amerike da obori balon za koji je Peking tvrdio da je skrenuo sa smjera "ozbiljno je utjecala i naštetila" odnosima između dviju zemalja, priopćilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo vanjskih poslova, dok SAD pokušava pronaći i izvući ostatke navodnog špijunskog balona u blizini obale Južne Karoline.

Letjelica, za koju je Washington rekao da je špijunski balon, nekoliko dana je letjela iznad Sjeverne Amerike, zbog čega su Sjedinjene Države otkazale planirani posjet Pekingu državnog tajnika Antonyja Blinkena.

Washington je u subotu priopćio da ga je oborio borbeni zrakoplov u blizini obale Južne Karoline zbog, kako je nazvao, "neprihvatljivog kršenja" američkog suvereniteta.

Peking je prosvjedovao zbog tog poteza, ustvrdivši da je riječ o civilnom balonu koji je skrenuo sa smjera, a u nedjelju je uložio službenu pritužbu američkom veleposlanstvu u Kini.

"Akcije Sjedinjenih Država ozbiljno su utjecale i naštetile naporima i napretku obiju strana u stabilizaciji kinesko-američkih odnosa od sastanka na Baliju", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Xie Feng u pritužbi, prema priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Mislio je na samit između predsjednika Joea Bidena i Xi Jinpinga u studenome.

Peking, kako se dalje navodi, "pozorno prati razvoj situacije" i "zadržava pravo na daljnje potrebne reakcije".

Kina tvrdi da je riječ o balonu koji se koristi za meteorološka i druga znanstvena istraživanja i da je zalutao u američki zračni prostor "sasvim slučajno", što američki dužnosnici odbacuju. 

Sjedinjene Države rade na pronalaženju i izvlačenju navodnog kineskog špijunskog balona koji je srušen u blizini obale Južne Karoline, priopćio je Pentagon u nedjelju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?