Washington

Kina i Rusija zajednički osudile Bidenov summit na koji nisu pozvani

27.11.2021.
u 20:24

Kineski i ruski veleposlanik u Washingtonu zajednički su osudili odluku Sjedinjenih Država o isključenju obiju njihovih zemalja iz virtualnog samita za demokraciju što će ga američki predsjednik Joe Biden organizirati u prosincu.v

Sjedinjene Države si dopuštaju da definiraju “koja je to zemlja ‘demokratska’, a koja ne ispunjava uvjete za dobivanje toga statusa”, što smatramo dijelom “hladnoratovskog mentaliteta”, poručili su u konzervativnom časopisu National Interest ruski i kineski veleposlanik Anatolij Antonov i Qin Gang.

“Ovo će ponovno potaknuti ideološke sukobe i globalna neslaganja te će utrti put novim podjelama”, upozorila su diplomati, ponovivši kritike što su ih u utorak iznijeli službeni Peking i Moskva, čim je objavljen popis oko 110 zemalja i teritorija koji su pozvani na samit.

Odbacivši zamisao o jedinstvenom modelu demokracije, kineski i ruski diplomat bili su puni hvale govoreći o režimima u svojim državama koje se, kako su naveli, temelje na kineskoj “stvarnosti”, odnosno na ruskim “tradicijama”.

“Ne treba biti zabrinut kada je riječ o demokraciji u Rusiji i Kini. Nekim bi stranim vladama bilo bolje da pripaze što im se događa kod kuće. Možemo li uopće govoriti o slobodi u državi u kojoj se prosvjednici rastjeruju gumenim mecima i suzavcem?”, pitaju veleposlanici.

Obojica pozivaju Zapad da se ne “miješa u unutarnje stvari” drugih zemalja “pod izlikom promicanja demokratskih vrijednosti” i zagovaraju “istinski multilateralizam” u okviru Ujedinjenih naroda.

U siječnju, po dolasku u Bijelu kuću Joe Biden je u fokus vanjske politike stavio borbu između demokracija i “autokracija” koje u njegovim očima utjelovljuju upravo Kina i Rusija.

U kampanji je obećao da će održati “samit za demokraciju”, čija će se prva verzija održati online 9. i 10. prosinca i prethodit će sastancima licem u lice godinu dana kasnije. Taj je samit zamišljen kao jedan od kamena temeljaca njegova političkog prioriteta.

Među uzvanicima su predstavnici Indije, Pakistana i Brazila, unatoč kontroverznoj bilanci kada su u pitanju ljudska prava, ali nisu Turska i Mađarska.

Sjedinjene Države na samit su pozvale i Tajvan, što je službeni Peking oštro kritizirao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije