američki klimatski posrednik

Kerry: Geopolitičke napetosti mogu omesti napore na suzbijanju globalnog zagrijavanja

John Kerry
18.02.2022.
u 20:41

Geopolitičke napetosti, među kojima je aktualna kriza između Rusije i Ukrajine, mogu omesti međunarodne napore na suzbijanju globalnog zagrijavanja u ključno vrijeme, izjavio je američki klimatski posrednik John Kerry u petak.

Obraćajući se na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, bivši američki državni tajnik upozorio da bi rast cijena energenata potaknut krizom mogao izazvati zabrinutost među potrošačima i vladama koje poduzimaju oštre mjere na smanjenju emisije stakleničkih plinova.

- To neće biti pozitivno, jer će enormno odvratiti pažnju od naših aktivnosti – izjavio je Kerry o trenutnim napetostima.

- Cijene će neizbježno još rasti. To će prinuditi ljude da pribjegnu liniji manjeg otpora, koji su ionako previše pritisnuti time, i otvorit će put velikog razaranja - kazao je.

Kerry, koji predvodi međunarodne napore klimatske diplomatije Bidenove administracije, naglasio je da, bez smanjenja emisije stakleničkih plinova Rusije, Kine i ostalih velikih ekonomija, globalni ciljevi na limitiranju rasta temperature na planeti do kraja stoljeća ne bi bili ispunjeni, prenosi AP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?