U BOLNICI PROVODE PASTERIZACIJU

KBC Rebro o legioneli: Razloga za zabrinutost nema, poduzimamo sve mjere prevencije

rfebro - legionela
Petra Oršulić
18.06.2024.
u 17:58

Zaraženo je zasad šestero osoba, a preminuli pacijenti bili su imunokompromitirani, odnosno, već su ranije bili lošeg zdravlja od drugih bolesti pa je legionela dodatno pogoršala situaciju

U mjesec i pol tri pacijenta zaražena legionelom preminula su na odjelima KBC-a Zagreb, potvrđeno je ovog utorka iz bolnice koja je za 17 sati sazvala i konferenciju za medije na kojoj će biti riječi o ovoj bakteriji koja je putem vodovodnih cijevi dospjela među ljude. Zaraženo je zasad šestero osoba, a preminuli pacijenti bili su imunokompromitirani, odnosno, već su ranije bili lošeg zdravlja od drugih bolesti pa je legionela dodatno pogoršala situaciju. 

Jedna osoba preminula je još 4. travnja, dok je jedna pacijentica s transplantiranim bubregom uz legionelu imala i adenovirus, parainfluencu, dijabetes, a bolovala je i od još nekoliko bolesti. Sve je i započelo u travnju, potvrdili su ranije na Rebru, kada je pacijentica hospitalizirana zbog pneumonije. Kod nje je izolirana bakterija Legionella, a kasnije je ista bakterija otkrivena kod još petero pacijenata.

 

 

- Učinili smo sve što nam je dostupno kao mjera prevencije, mislim da razloga za zabrinutost nema - poručila je specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom u KBC-u Zagreb Zrinka Bošnjak. Odmah je uočena problematika na početku, navele su liječnice, dodajući kako aktivno traže bakteriju kod pacijenata koji imaju indikacije.

- Legionele ima u svakoj vodi, uvijek je vitalna. U bolničkim sustavima gdje je osjetljivija populacija rade se preventivne mjere redovito koji se zove ''antilegionela program''. Između ostalog, podižu se temperature spremnika vode za 5°C - poručila je, no dodaje kako se voda može piti jer se bakterijom osoba može zaraziti samo aerosolom, odnosno udisajem. Prva pacijentica koja je preminula je imala transplantirani bubreg i još nekoliko dijagnoza, potvrđeno je još jednom nakon što je tu informaciju objavio i Večernji list. 

- To su kronički bolesnici koji su bili otpušteni kući pa su se vraćali. Mi smo poduzeli sve mjere kako bismo otkrili kako su se zarazili, i otkrili smo je u vodi - objašnjeno je. Iako se redovito provodi pasterizacija u bolnici kako bi se spriječilo širenje bolesti, iz Rebra navode kako su poduzeli dodatne mjere zbog ove situacije te ponovno proveli pasterizaciju te predali uzorke epidemiološkoj službi iz cijele bolnice. 

Liječnice koje su stale pred novinare su objasnile i kako je moguće da ima još slučajeva, no da oni nisu dijagnosticirani jer ih se nije testiralo. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije