VOJSKA NA TERENU

Katastrofalne poplave u Njemačkoj: Poginulo 20 osoba, oko 70 nestalih. Mnogi na krovovima čekaju spašavanje

Autori: Vecernji.hr, Hina
15.07.2021.
u 13:21

Tijekom akcija spašavanja utopila su se dvojica vatrogasaca

Obilne kiše i poplava kakvu lokalno stanovništvo ne pamti izazvale su urušavanje kuća na zapadu Njemačke. Broj poginulih popeo se na 20, a nakon rušenja nekoliko kuća u oblasti Eifel broj nestalih se procjenjuje na 50 do 70 osoba. Mnogi su ostali "odsječeni" na krovovima.

Spasioci i vatrogasci su na terenu. Još najmanje 25 domova u opasnosti je od urušavanja u brdovitoj regiji Eiffel, a oko 50 ljudi treba spasiti s krovova, izvijestila je policija. Iz Bavarske su prema ovoj saveznoj pokrajini krenule ekipe za spašavanje u helikopterima. 

Tijekom akcija spašavanja utopila su se dvojica vatrogasaca, a u pomoć je poslana i vojska, piše Reuters. 

U gradu Hagenu, kroz koji protječu četiri rijeke, mnogi su dijelovi grada odsječeni od ostatka svijeta. U ovom gradu na rubu Ruhrske oblasti su u pomoć oklopnim vozilima pristigli i pripadnici Bundeswehra. Ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer govori o preko 3.000 pripadnika. 


Njemačka meteorološka služba upozorila je da se nevrijeme s obilnom kišom može očekivati i danas u ostatku dana, pa sve do petka navečer. 

Željeznički promet na čitavom zapadu zemlje je kolabirao, a vlasti apeliraju na građane da ne putuju bez izričite potrebe. Željeznički promet je prekinut i prema susjednoj Belgiji i Nizozemskoj, gdje su pojedina područja također pogođena poplavama. 

Europska unija je Njemačkoj i zemljama Beneluxa ponudila pomoć pogođenim područjima. "EU je spremna pomoći“, poručila je preko Twittera predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

Vlada savezne pokrajine Porajnje-Falačka je održala izvanrednu sjednicu na kojoj su dogovoreni daljnji koraci u borbi protiv vodene stihije. 

Njemački Crveni križ, koji sudjeluje u akcijama spašavanja na pogođenim područjima, priopćio je kako se Njemačka mora bolje pripremiti za katastrofe ovakve vrste koje bi u budućnosti mogle postati učestalije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?