referendum

Katalonska vlada: 90 posto birača glasovalo za neovisnost

02.10.2017.
u 07:07

Španjolska policija je tijekom zauzimanja 92 škole s glasačkim kutijama rastjerivala građane koji su ih tijelima branili nakon čega su ozlijeđene 844 osobe

Katalonska vlada je objavila da je na nedjeljni referendum o neovisnosti Katalonije izašlo oko 2,26 milijuna birača, od čega ih je 90 posto glasovalo za neovisnost te sjevernoistočne španjolske pokrajine. 

Birališta u Kataloniji su zatvorena u 20 sati, a građani su se izjašnjavali o neovisnosti unatoč sudskoj zabrani referenduma i intervenciji policije.

Španjolska policija je tijekom zauzimanja 92 škole s glasačkim kutijama rastjerivala građane koji su ih tijelima branili nakon čega su ozlijeđene 844 osobe, od kojih dvanaest policajaca dok su četiri osobe uhićene. Najviše je ozlijeđenih u Barceloni, njih 294, podatak je katalonske medicinske službe. 

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao je u nedjelju navečer kako je nakon referenduma "ostvareno pravo da Katalonija bude neovisna država u obliku republike".

"Vlada kojom predsjedam će idućih dana poslati u parlament izraz želje za suverenitetom našeg naroda, odnosno rezultate današnjeg izjašnjavanja, kako bi se mogao primijeniti zakon o referendumu", rekao je Puigdemont.

Ranije sinoć španjolski premijer Mariano Rajoy je pozvao katalonsku vladu da "odustane od novih koraka koji nikamo ne vode". Španjolski Ustavni sud je ranije poništio zakon o referendumu donesen u katalonskom parlamentu te izjašnjavanje proglasilo nezakonitim. 

Skupine koje se zalažu za neovisnost Katalonije i sindikati najavili su generalni štrajk za utorak u znak prosvjeda protiv policijske akcije usmjerene protiv referenduma ali i kako bi iskoristili zanos ljudi iskazan u nedjelju.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau kritizirala je policijsku akciju. "Kao gradonačelnica Barcelone zahtijevam trenutnu obustavu policijske akcije protiv nenaoružanog naroda", rekla je nakon što je glasovala na referendumu.

Rajoy je pak napomenuo kako je policija postupila u skladu sa zakonom te da je za događaje kriva isključivo katalonska vlada jer je "promovirala kršenje zakona".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?