NOVI PREDSJEDNIK

Kancelarka Merkel doživjela još jedan poraz

 Angela Merkel
Reuters/PIXSEL
15.11.2016.
u 20:45

Prihvatila je socijaldemokrata Franka-Waltera Steinmeiera koji je prijatelj s Putinom

Njemačka kancelarka Angela Merkel pretrpjela je poraz nakon što su se njezini demokršćani (CDU) dogovorili sa socijaldemokratima (SPD) da će njihov šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier biti predsjednik Njemačke.

Veliki nogometni talent

Doduše, poraz je bio kalkuliran jer Merkel ga je jučer izabrala kao manje zlo u trenutku kada se priprema za izbore sljedeće jeseni. Zaključila je da nema šanse pružati otpor Steinmeieru, jednom od najomiljenih političara, pa je dala zeleno svjetlo tomu da predsjednik postane osoba koja je, primjerice, prijatelj s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, predstavljajući ga čak kao “odličnog kandidata”.

Natezanja oko osobe koja će zamijeniti Joachima Gaucka trajala su mjesecima. Predsjednika u Njemačkoj bira Savezna skupština i – iako je dužnost uglavnom ceremonijalna i bez pravih ovlasti – među Nijemcima se on doživljava kao moralni autoritet.

Merkel je željela vidjeti manje stranačku osobu na tom mjestu, a nesklonost je potencirana stavovima koji su se u dva mandata, koliko je Steinmeier bio “njezin” ministar vanjskih poslova – prvi put od 2005. do 2009., a drugi od 2013. – odmicali od njemačke vanjske politike.

U trenucima kada je EU nametao sankcije Rusiji, Steinmeier je zagovarao dijalog s Moskvom i smanjene tenzija. Naklonost Rusiji i Kini bila je tema oko koje su se žestoko sukobljavali i tijekom utrke za kancelarsko mjesto 2009., na kojoj je protukandidat Angele Merkel bio baš Steinmeier koji je nakratko i vodio SPD. Nedugo nakon gubitka povukao se iz politike i posvetio obiteljskom životu o kojem do tada nije želio govoriti u javnosti. No tada je morao objasniti da se povlači jer će svojoj bolesnoj supruzi Elke Büdenbender, s kojom ima kćer, darovati svoj bubreg.

Steinmeier (60) podrijetlom je iz Detmolda, grada na pola puta između Dortmunda i Hannovera, u kojem je u dječačkim danima, kažu, mogao igrati nogomet na svim pozicijama, što je osobina koja se kasnije, u političkom radu, prenijela na predanost dijalogu. Radio je na prekidu vatre u Siriji, često kao premosnica između Rusa i Amerikanaca. Sklonost Rusiji dijeli s bivšim kancelarom Gerhardom Schröderom, čiji je šef kabineta bio. Steinmeier, inače po obrazovanju odvjetnik, bio je jedan od glavnih promotora socijalne reforme i reforme tržišta rada znane kao Agenda 2010.

Propovjednik mira

Niz mjera, poput pomicanja granice za mirovinu, povećanja doprinosa za zdravstveno osiguranje... donio je Schröderu gubitak izbora, ali je od njih profitirala njegova nasljednica Merkel jer je reforma označena kao ključna za gospodarsku renesansu. U posljednje vrijeme Steinmeier je kritizirao Donalda Trumpa, novoizabranog predsjednika SAD-a, što je neobično za njega jer mu politički govori više nalikuju propovijedima o miru.

I dok je njegovo inzistiranje na dijalogu i nevoljkost da se oštrije postavi možda i podrivalo autoritet ministra vanjskih poslova, sada će mu te osobine dobro poslužiti kao predsjedniku. Većina Nijemaca ionako smatra da je to uloga koja mu je predodređena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije