ROMAN ABRAMOVIČ

Kako je ruski milijarder pobjegao iz Londona i postao Izraelac

Foto: Reuters/Pixsell
1/2
29.05.2018.
u 21:52

Vlasniku Chelsea zbog špijunske afere Skripal Britanci su otežali produljenje vize

Izrael je preko noći poboljšao svoju financijsku “krvnu sliku” i, bar statistički, posjek bogatstva svog stanovništva. Naime, poznati ruski milijarder Roman Abramovič (51), vlasnik londonskog nogometnog giganta Chelsea, dobio je izraelsko državljanstvo i naglo se preselio u Izrael. Prema tvrdnjama britanske imigracijske službe, Abramovič je prošlog tjedna posjetio izraelsko veleposlanstvo u Londonu kako bi zatražio državljanstvo, a ono je ekspresno odobreno. Što nije čudno imajući na umu da je ovaj oligarh i ulagač “težak” nešto više od 11 milijardi dolara. 

Hotel-rezidencija

Abramovičeva britanska viza istekla je prije nekoliko tjedana, a kada su britanski činovnici počeli odugovlačiti s njenim produženjem, Abramovič je jednostavno odlučio napustiti London. Izrael je izabrao jer je i sam židovskih korijena, a izraelska osobna iskaznica mu je odmah izdana na temelju Zakona o povratku koji Židovima omogućava stjecanje izraelskog državljanstva. Naravno, Abramovič nije baš došao gol i bos u Tel Aviv, niti se sad muči kao bi pronašao prigodan smještaj. Prije tri godine kupio je velebni hotel u Tel Avivu koji je sada pretvoren u njegovu novu rezidenciju. Odugovlačenje s produljenjem Abramovičeve vize posljedica je slučaja Skripal i navodnog trovanja nekadašnjeg ruskog špijuna. Britanija je “pokazivala mišiće” posebno imajući na umu kako je Abramovič u odličnim odnosima s Putinom, no na ovakav potez ruskog oligarha, kao i na odlazak njegovih milijardi iz britanskih banaka i s britanskog tržišta, zasigurno nisu računali. Uostalom, preseljenje će se Abramoviču i financijski isplatiti jer su novi useljenici u Izrael oslobođeni plaćanja poreza deset godina. A porez koji Abramovič plaća zasigurno nije zanemariv. Prema Forbesu, Abramovič je među deset najbogatijih Rusa i 140. je najbogatiji čovjek na svijetu, a sada je vjerojatno najbogatiji stanovnik Izraela.

Svoje poslovno carstvo Abramovič je začeo 1988., netom je izašao iz tadašnje sovjetske vojske kada su je sovjetskim građanima bilo omogućeno otvaranje privatnih tvrtki. Osnovao je malu tvrtku za proizvodnju dječjih lutaka, a za samo nekoliko godina pod njegovom kontrolom bio je cijeli niz do tada državnih kompanija, od svinjogojskih farmi do naftnih kompanija.

Počeo je s lutkama

Nalazio se u užem krugu prvog ruskog predsjednika Borisa Jeljcina, u njegovo je vrijeme bio i zastupnik u Dumi, a neposredno nakon toga i guverner oblasti Čukotka. Za osam godina na guvernerskom mjestu uložio je 1,3 milijarde dolara u poboljšanje uvjeta života građana pa ne čudi što ga stanovnici te oblasti na ruskom Dalekom istoku obožavaju. Upravo je on predložio Jeljcinu da izabere Putina za svog nasljednika pa je, razumljivo, s današnjim ruskim predsjednikom u odličnim odnosima. Opisuju taj odnos kao odnos oca i sina. Preselio se u London prije desetak godina, gdje je imao niz ulaganja, među ostalim, kupio je i nogometni klub Chelsea, od kojeg je preko noći stvorio prvaka kupujući pojačanja na svim stranama svijeta. Abramovič voli luksuzan život, svojim jahtama često krstari po Sredozemlju, a i Hrvatska mu je na popisu omiljenih destinacija, pogotovo Dubrovnik. Rusi u Izraelu imaju vrlo brojnu zajednicu, tamo ih je oko milijun, zbog čega i Moskva ima dobre odnose s Tel Avivom. Sada je ova ruska zajednica dobila pojačanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?