stručnjaci savjetuju

Kako dobiti povrat poreza od 1.000 eura u Njemačkoj

euri
14.08.2023.
u 08:06

Porezni obveznici koji moraju putovati na velike udaljenosti do posla mogu ih potraživati u porezne svrhe. Za prvih 20 kilometara možete tražiti paušal od 30 centi. Od 21. kilometra čak 38 centi – bez obzira na to kako se prijeđe udaljenost.

Povrat poreza može stajati puno vremena i živaca – rijetko tko to zaista voli raditi. Kako u prosjeku dobiti 1.000 eura godišnje po osobi te kad se to stvarno isplati.

Svaki mjesec dio plaće ide direktno državi – o tome brine poslodavac. Ali šef ne zna osobne troškove svojih zaposlenika, što može imati učinak smanjenja poreza. Stoga pod određenim okolnostima plaća više poreza nego što zaposlenici duguju državi.

Stoga je tim važnije kao zaposlenik na kraju godine sastaviti poreznu prijavu i pokazati poreznoj upravi koji izdaci mogu smanjiti porezno opterećenje. To je jedini način povrata preplaćenog poreza, piše Fenix-magazin.

Saznajte koji specifični životni događaji povećavaju šanse za povrat novca.

1. Vjenčanje ili registracija civilnog partnerstva

Svatko tko sklopi brak ili registrira civilno partnerstvo može iskoristiti tzv. Ehegattensplitting ( metoda dijeljenja koja se koristi u Njemačkoj od 1958. godine za izračun poreza na dohodak supružnika i civilnih partnera koji se procjenjuju zajedno) po prvi put u istoj godini.

U većini slučajeva, smatraju u udruzi poreznih obveznika, time se smanjuje porezno opterećenje.
Partneri podnose zajedničku poreznu prijavu i biraju zajednički razrez. Porezna uprava dodaje dohodak partnera ukupnom dohotku i dijeli ga s dva. Porezno opterećenje tada se izračunava na temelju polovice ukupnog dohotka, koji se zatim jednostavno udvostručuje. Budući da se niski prihodi manje oporezuju, to može donijeti porezne prednosti.

Što je veća razlika u prihodima između partnera, to se više isplati napraviti zajedničku procjenu, kaže Florian Machnow iz poreznog start-upa Taxfix. Ako oboje zarađuju isti iznos, porezno opterećenje se ne mijenja.

2. Zapošljavanje tijekom godine

Bilo nezaposlenost, godišnji odmor ili prvi zapošljavanje, na primjer nakon diplome: oni koji su bili zaposleni samo dio godine obično mogu računati i na pristojan povrat poreza.

Razlog: Prema udruzi poreznih obveznika, mjesečna isplata plaće podrazumijeva da će plaća teći tijekom cijele godine. Sukladno tome, plaćeni porez je visok. Međutim, svatko tko je primio samo dio svoje godišnje plaće ima znatno niži godišnji dohodak – a time i manji porezni teret od pretpostavljenog.

3. Duga putovanja na posao

Porezni obveznici koji moraju putovati na velike udaljenosti do posla mogu ih potraživati u porezne svrhe. Za prvih 20 kilometara možete tražiti paušal od 30 centi. Od 21. kilometra čak 38 centi – bez obzira na to kako se prijeđe udaljenost.

Porezni obveznici čiji je ukupni dohodak ispod osnovnog neoporezivog odbitka koji trenutno iznosi 10.908 eura, ali koji imaju visoke profesionalne troškove kao putnici na duge relacije s putovanjem dužim od 20 kilometara, prema udruzi poreznih obveznika mogu posebno imati koristi. Premiju za mobilnost možete osigurati podnošenjem porezne prijave.
4. Visoki troškovi za profesionalnu djelatnost
Svi koji obavljaju skupe kupnje vezane uz posao ili pohađaju tečajeve usavršavanja koje poslodavac ne plaća mogu te troškove odbiti kao rashode vezane uz dohodak, savjetuju iz Udruge poreznih obveznika. To smanjuje porezno opterećenje.
Rad od kuće također može povećati troškove. Zakonodavac dopušta paušal od šest eura za svaki radni dan kod kuće.

5. Posebne isplate

Bilo da se radi o nagradi za dobar rad ili o otpremnini za prijevremeni raskid ugovora o radu: jednokratne posebne isplate mogu rezultirati posebno visokim iznosom poreza na plaću koji plaća poslodavac. Često previše. Svatko tko preda poreznu prijavu može dobiti natrag preplaćeni porez.

6. Preseljenje zbog posla

“Premještaj iz profesionalnih razloga može se uzeti u obzir u troškovima povezanim s prihodom”, kaže Florian Machnow. Dakle, ako započnete novi posao u drugom gradu, vratite se iz inozemstva ili preseljenjem uštedite barem sat vremena vožnje dnevno do trenutnog posla, troškove preseljenja možete uključiti u svoju poreznu prijavu.

Na primjer, za putovanja na razgledavanje stanova, posredničke naknade za unajmljene stanove, dvostruke najamnine i prijevoz kućnih potrepština. Međutim, troškovi moraju biti dokumentirani.

Ostali troškovi selidbe, poput obnove starog stana, preuknjižbe i stručne ugradnje svjetiljki, također se mogu uračunati u takozvani paušal troškova selidbe, piše savjetodavni portal Finanztip. Oni koji imaju pravo trenutno mogu iskoristiti 886 eura u svojoj poreznoj prijavi. Ako se s njima sele supružnici ili životni partneri, djeca, pastorčad ili udomljena djeca, tu je dodatnih 590 eura po osobi.

7. Plaćanje crkvenog poreza

“Svatko tko je član crkve u Njemačkoj mora platiti crkveni porez do devet posto”, kaže Machnow. “Dobra stvar je što se može odbiti od poreza .” Porezno se crkveni porez tretira na isti način kao i donacija. Bit će uvršten u posebna izdanja.

8. Paušalna cijena energije nije primljena

Porezni obveznici koji u 2022. nisu primili paušal cijene energije od 300 eura, iako su na njega imali pravo, novac mogu dobiti putem porezne prijave. Porezna uprava automatski uzima u obzir paušalni iznos kada ga predate.

9. Visoka izvanredna opterećenja zbog bolesti

Bilo da se radi o medicinskim troškovima, izdacima za lijekove na recept ili potrebna invalidska kolica: „Ako su porezni obveznici u jednoj godini snosili posebno velike troškove za vlastite troškove liječenja, to može imati učinak smanjenja poreza“, smatraju u Udruzi poreznih obveznika. Troškovi se upisuju pod izvanredne troškove.
Preduvjet je da medicinski troškovi premašuju razumnu granicu. To ovisi o visini prihoda, bračnom statusu i broju djece.

10. Kapitalni dobici

Vrijednosni papiri profitabilno prodani, dobivene dividende? Ako je porezni obveznik platio 25 posto poreza po odbitku na kapitalnu dobit, iako je njegova granična porezna stopa ispod 25 posto, porezna uprava može dobiti povrat razlike. To prvenstveno pogađa osobe s niskim primanjima, umirovljenike i studente, kažu u udruzi poreznih obveznika.

11. Obrtničke usluge ili energetska obnova objekta

Ako obrtnici rade u svoja četiri zida, to u početku može koštati. No, troškovi mogu smanjiti porezno opterećenje, piše “Finanztip”. 20 posto troškova rada, ali može se odbiti najviše 1.200 eura. Za to je potrebno u prilogu “Kućanske usluge” unijeti ukupan iznos računa i udio u plaći.
Prema “Finanztipu”, porezna ušteda može biti znatno veća ako se nekretnina u kojoj živite obnovi. I tada se može odbiti 20 posto troškova, ali ne više od 40.000 eura. U poreznoj prijavi potrebno je ispuniti prilog “Energetske mjere”. Preduvjet je, primjerice, da za tu mjeru nisu istovremeno zatražena državna sredstva.

12. Troškovi brige o djeci

Ako imate djecu, možete odbiti troškove čuvanja djece od svojih poreza – kao što su naknade za vrtić ili školarine. Prema Taxfixu, dvije trećine troškova mogu se odbiti kao posebni izdaci, ali ne više od 4.000 eura po djetetu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?