veliko nevrijeme

Južni Japan i Južnu Koreju zahvatio tajfun Khanun, s istoka prijeti još jedna oluja

tajfun
09.08.2023.
u 19:30

Južna Koreja proglasila je najvišu razinu uzbune jer je Khanun bio primoran otkazati gotovo 80 letova i zatvoriti brojne pomorske putove i ceste, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Zbog jake kiše koju je u srijedu donio tajfun Khanun, a pogodila je južne dijelove Japana i područja Južne Koreje, otkazani su svi letovi, a vlakovi su zaustavljeni dok se s istoka približava još jedna oluja koja prijeti Tokiju usred sezone ljetnih praznika u Japanu.

Oluja je trenutačno u moru južno od Kyushua, glavnoga jugozapadnog japanskog otoka, od Tokija udaljenog oko 860 km. Prethodno je opustošila jugozapadno područje Okinawe.

Ne gubi snagu i kreće se neuobičajeno sporo, brzinom od oko 10 km, što znači da će se vjetar i kiša dulje zadržati nad tim područjem. 

Japanska meteorološka agencija (JMA) izdala je upozorenje o obilnoj kiši i jakom vjetru za mnoge dijelove južnoga i zapadnog Japana. Zbog toga su tvrtke koje proizvode automobile, među kojima i Toyota, obustavile dio proizvodnje.

Južna Koreja proglasila je najvišu razinu uzbune jer je Khanun bio primoran otkazati gotovo 80 letova i zatvoriti brojne pomorske putove i ceste, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

U utorak su, uoči dolaska tajfuna lokalni dužnosnici evakuirali više od 30.000 izviđača iz njihova kampa na jugozapadu. Ondje su stigli na Svjetsko okupljanje izviđača. 

U području Tihog oceana, južno od Japana formirala se još jedna oluja, Lan. Prognostičari predviđaju da će jačati kako se bude pomicala prema sjeveru te bi, početkom idućeg tjedna mogla pogoditi Tokio, objavila je Japanska meteorološka agencija. 

Početak je Obona, vrhunca sezone ljetnih praznika i odmora u Japanu, kada mnogi stanovnici napuštaju velike gradove i odlaze u manja mjesta ili u posjet rodbini na selu, dok prognostičari najavljuju dvije opasne oluje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije