GOVOR U PARLAMENTU

Juncker: Hrvatska treba ući u Schengen čim ispuni kriterije

Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
13.09.2017.
u 11:35

"Europa je više od jedinstvenog tržišta, više od eura. Uvijek je bila riječ o vrijednostima"

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker drži tradicionalni, ali ove godine posebno iščekivan govor o stanju Europske unije pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu. 

Govor je započeo podsjećanjem da je EU prije godinu-dvije bila suočena s odabirom između dviju mogućnosti: – Ili se okupiti zajedno ili se razići svatko u svoj kutak. Suočen s takvim izborom, apelirao sam na zajedništvo. Tijekom posljednjih 12 mjeseci, postigli smo napredak po svim točkama moje agende. Polako, ali sigurno dobivamo zamah – rekao je Juncker.  Između pet prioriteta na koje će se Komisija usredotočiti do svibnja 2018., Juncker je izdvojio trgovinsku politiku. – Europa je otvorena za trgovinu, da, ali mora postojati reciprocitet. Moramo dobiti onoliko koliko dajemo. Trgovina znači radna mjesta, nove prilike za europska poduzeća, mala i velika – rekao je Juncker i najavio prvu veliku novost ovog govora: Komisija će predložiti novi okvir koji će Europskoj uniji i državama članicama dati mogućnost da blokiraju strana preuzimanja svojih strateški važnih kompanija ili infrastrukture.  – Europa uvijek mora štititi svoje strateške interese. Zato predlažemo novi okvir. Na primjer, ako strana kompanija želi kupiti stratešku europsku luku, dio naše energetske infrastrukture ili neke naše kompanije koje razvijaju obrambenu tehnologiju, to se može dogoditi samo u potpunoj transparentnosti – rekao je Juncker. 

Među tih pet prioriteta Komisije jest i osnivanje Europske agencije za kibernetičku sigurnost. – Kibernetički napadi katkada su opasniji za stabilnost europske demokracije i gospodarstva nego tenkovi – rekao je Juncker. Nakon što je iznio nekoliko inicijativa kojima će se Komisija baviti sljedećih mjeseci, Juncker je prešao na raspravu o budućnosti EU. Pet scenarija iz Bijele knjige o razvoju EU raspravljeno je proteklih mjeseci i Juncker u ovom govoru iznosi novi, “šesti” scenarij koji on osobno preferira i koji će Komisija pokušati implementirati. Taj scenarij najprije sadrži očuvanje i jačanje vrijednosti, poput slobode i jednakosti.  – Prvo, sloboda. Europa je više od jedinstvenog tržišta, više od eura. Uvijek je bila riječ o vrijednostima. Naša unija utemeljena je na vrijednosti slobode. Sloboda je nešto za što se moramo boriti, u Europi i u svijetu. Europa mora biti unija jednakosti između država članica, bez obzira na to bile velike ili male, sjeverne ili južne, istočne ili zapadne. U uniji jednakosti ne može biti građana drugog reda – rekao je Juncker.  – Vrijeme je da Rumunjska i Bugarska konačno uđu u schengensku zonu bez granica. I Hrvatska, čim ispuni kriterije – rekao je Juncker.  

Ukidanje funkcije predsjednika Europskog vijeća 

Predsjednik Europske komisije zalaže se ukidanje te funkcije ili za ukidanje funkcije predsjednika Europskog vijeća. Naime, Juncker predlaže da umjesto dvojice predsjednika u budućnosti postoji samo jedan, koji šefuje i Komisijom i predsjeda sastancima Europskog vijeća, odnosno summitima premijera i predsjednika država članica. Juncker želi da se na posebnom summitu EU 30. ožujka 2019., dan nakon formalnog izlaska Velike Britanije iz EU, donesu odluke o toj novoj EU za koju se zalaže: to je EU u kojoj je puno članstvo u eurozoni, bankovnoj uniji, schengenskom prostoru bez granica i svemu drugome postao standard za svaku državu članicu.  Drugim riječima, zalaže se za EU u kojoj su svi zajedno s mnogo većom brzinom integracije nego dosad. I za Europsku uniju u kojoj je i Hrvatska članica eurozone i schengenske zone bez granica. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije